Forslaget kom under et virtuelt G20-møte for verdens ledere. Der appellerte Kinas president for et globalt akseptert helsesporings-system som vil kunne bidra til å få i gang verdens handel og reise-virksomhet.

Siden starten av pandemien har Kina anvendt et sporings- og screening-system som bruker QR-koder, og som blant annet fungerer på appene Alipay og WeChat. Systemet lagrer brukerens helse- og reisehistorie og utsteder en farget QR-kode – grønn, gul eller rød – som forteller dem hvor de kan bevege seg.

På møtet foreslo Xi å bruke QR-koder som en omforent internasjonal standard for smittesporing. Han mener Corona-pandemien har «avslørt manglene ved global overvåking», og at når verden beveger seg fremover igjen bør vi «utvikle bedre evner for å møte fremtidige utfordringer som den vi står midt oppe i nå».

– Vi må styrke WHOs rolle, forbedre pandemi-beredskapen og -responsen, skape et sterkt «skjold» for menneskers helse og sikkerhet, og bygge et globalt helsefellesskap for alle. Vi må utvide internasjonalt samarbeid om økologi og miljø for å beskytte planeten, vårt eneste hjemland, sa han blant annet.

I tillegg til Kina er det flere land som bruker apper for kontaktsporing. Singapore tilbyr for eksempel sitt TraceTogether-system som et alternativ for dem som ikke eier smarttelefoner.

Fra og med denne uken vil Australias myndigheter kreve at kunder som skal inn i en butikk skanner en QR-kode før de kan komme inn. ©