Australia er et av landene som tidlig innførte hotellkarantene for innreisende, på bakgrunn av landets svært strenge Corona-tiltak. Ordningen har fått mye kritikk, både på grunn av de rigorøse tiltakene, utgiftene det innbærer for den enkelte – og i det siste de generelle forholdene ved hotellene.
Mer enn 70 000 mennesker er blitt plassert i 14 dagers karantene i landet «down under» siden det ble obligatorisk i mars. I kjølvannet av Corona-pandemien har det med andre ord oppstått en hel industri knyttet til innreise-regimet.
I disse trange økonomiske tider har også noen av hotellene tatt seg friheter, både når det gjelder service og renhold. Nylig ble 400 personer flyttet fra et karantene-hotell i Sydney til et annet fordi forholdene var så elendige.
«Du har 20 minutter til å svare på instruksjonene i appen, ellers risikerer du at politiet banker på døren.»
Erfaringene fra Australia viser at det er viktig å forbedre kvaliteten på fasilitetene, sikre et trygt miljø og føre tilsyn med personalet. Dette inkluderer opplæring av både ansatte og reisende i smitteverntiltak.
Mennesker i karantene trenger også tilgang til helsehjelp samt økonomisk, sosial og psykososial støtte for å sikre generell sikkerhet og og deres mentale helse.
Her er seks andre land som praktiserer innlosjering på hotell og andre tiltak for å spore de innreisende.
Kypros
I stedet for det som i Australia kalles «hotellkarantene-helvete» legges det på Kypros opp til «feriestemning», til tross for at de innlosjerte ikke kan forlate rommene ditt.
Mange reisende har i det hele tatt rost Kypros for graden av luksus på hotellene og den generelt positive karantene-opplevelsen, tross de alvorlige omstendighetene.
Kypros registrerte for øvrig en topp i daglige tilfeller på bare 58 tidlig i april, men har siden opplevd en vekst i smitten.
Canada
Reisende som returnerer til Canada må gi myndighetene en oversikt over hvordan de har tenkt å bruke sin obligatoriske 14-dagers karantene. Den trenger ikke å være på hotell, men også hjemme – som i Norge (så lenge du har et eget rom). Du må følge med på symptomene.
I tillegg vil politiet følge deg opp. Brudd på bestemmelsen kan føre til bøter på opptil fem millioner kroner, eller seks måneders fengsel.
Taiwan
Taiwan innførte tidlig 14-dagers hotellkarantene for hjemvendte reisende som ikke hadde egne enkeltrom med bad, eller bodde hos sårbare mennesker.
Siden slutten av juni kan forretningsreisende fra lavrisikoland besøke Taiwan og behøver kun å tilbringe fem dager i karantene. Etter karantenen må de ta en Covid-19-test.
Singapore
Etter at det lille landet klarte å flate ut kurven bestemte Singapore seg for å redusere sin 14-dagers hotell-karantene til sju dagers «selv-karantene» for reisende fra bestemte land.
Alle reisende over 12 år som ikke bor i karantene-anlegg må bære et elektronisk sporings-armbånd. Myndighetene blir varslet om du beveger deg utenfor eller tukler med armbåndet.
Hong Kong og Sør-Korea har også introdusert armbånd for å spore folks bevegelser ved ankomst og for å kontrollere at folk overholder karantenen.
Polen
Reisende til Polen må installere en app for karantene i hjemmet, utviklet av den polske regjeringen. Appen vil i løpet av en 14-dagers periode ved blant annet ved hjelp av ansiktsgjenkjenning og geolokaliserings-algoritmer overvåke de som sitter i karantene. Appen vil i tillegg be disse om å ta selfies på tilfeldige tider om dagen.
Du har 20 minutter til å svare på instruksjonene i appen, ellers risikerer du at politiet banker på døren.
Ordningen har fått mye kritikk for overvåkings-aspektet ved app-bruken, i et land som allerede sliter med sitt renommé når det gjelder generell politiske og demokratiske rettigheter.
Storbritannia
Storbritannias gjorde en gedigen bommert da de i starten av pandemien slapp rundt 10 000 reisende inn i landet, og slik dro i gang den massive spredningen.
De ansvarlige ministrene fikk skylden for graverende feil som blant annet mangelfulle grensekontroller, ingen spesifikke karantene-ordninger eller selvisolerings-regler.
Det hele medførte at Storbritannia så langt har behandlet rundt 330 000 Corona-tilfeller og opplevd nærmere 42 000 Corona-relaterte dødsfall.
Siden er det strammet kraftig inn på rutinene, blant annet ved etablering av karantene-hoteller. ©