De lærde strides om hvor den moderne vinkulturen oppsto, Hellas eller Italia, men det var i stor grad sistnevntes fortjeneste at den spredte seg til andre land som Frankrike og Tyskland, og senere ut i «den nye verden».

Gode reisemål

De fleste druesorter kommer opprinnelig enten fra Italia eller Sicilia, selv om vin som drikk lenge før den tid var godt kjent både i Mesopotamia og land som Georgia.

Historisk har med andre ord vindruen vært på en fascinerende reise verden rundt. Italia er likevel fortsatt en ener på området, både i form av produksjon – som verdens største – og kvalitet. Sistnevnte er i hovedsak opp til den enkelte av oss å vurdere, men hva som ut over det kjennetegner en god vingård er noe man har satt seg fore å vekte.

GEHRY: Frank Gehry – kjent fra ikoniske bygg i Los Angeles (DisneyI og Spania (Guggenheim Bilbao) – står bak designen på Bodegas de los Herederos del Marqués de Riscals bygg i Rioja.

I så måte skal Antinori nel Chianti Classico i Toscana – en familie som har laget vin siden 1385 – være den beste. Den havnet øverst på listen i konkurransen «World’s best vineyards» – verdens beste vingårder.

Bli med til Toscanas vinland HER!

Listen utarbeides årlig av William Reed, et 160 år gammelt britisk forlag, som har som mål å «gjenspeile mangfoldet i det internasjonale vinlandskapet». Den skal ifølge prisens premisser «gi et øyeblikksbilde av de beste reisemålene for unike vinturismeopplevelser, i tillegg til å være et barometer for globale vinturismetrender».

Spania med to

– Verdens beste vingårder fremhever vinturismedestinasjoner rundt om i verden, og nå som reiser er tilbake i fullt monn er årets liste viktigere enn noen gang, sier administrerende direktør « Wine and Exhibitions» for Andrew Reed i en pressemelding.

– Den skal bidra til å øke profilen blant turister og de som leter etter autentiske og unike reiser, understreker han videre

Listen over verdens beste vingårder 2022 ble kunngjort ved en seremoni i Mendoza i Argentina, og er satt sammen av vin- og reiseeksperter fra vinregioner verden rundt.

Nummer to på topp ti-listen er Bodegas de los Herederos del Marqués de Riscal i Rioja i Spania (grunnlagt i 1858), mens Montes i Colchagua-dalen i Chile havnet på tredje.

Sistnevnte tilhører det mange omtaler som «den nye verden» av viner, og ble først åpnet i 2004.

Chile – landet som er en vinreise verdt – les HER!

Spania er for øvrig eneste landet som er representert med to vingårder på topp ti-listen.

Les mer om vinnerne HER! ©