Fra samme dag åpner regjeringen opp for å reise fritt over hele landet. Noen regioner har presset på for en raskere åpning, men statsminister Giuseppe Conte insisterer på en gradvis tilnæring til en normal hverdag for å forhindre en ny smittebølge.

Mer enn 31 600 italienere er døde etter at Covid-19 ble påvist i landet 21. februar. Det er den tredje høyeste dødsraten i verden etter USA og Storbritannia.

Butikker og restauranter over hele landet forbereder seg nå på gjenåpning, under strenge regler for sosial distansering og hygiene-tiltak.

I et forsøk på å begrense smitten var Italia det første europeiske landet som innførte landsomfattende restriksjoner. Det var i mars, og de første lettelsene på restriksjonene kom 4. mai. Da fikk fabrikker og parker tillatelse til å gjenåpne.

18. mai åpner butikkene. Samtidig er det gitt tillatelse for innbyggerne i enkelte regioner å bevege seg utendørs for blant annet å besøke venner.

Det interregionale reiseforbudet og forbudet mot utenlandsreiser skal gjelde frem til 2. juni, som er en italiensk høytidsdag. Dette for å forhindre masse-ansamling av mennesker. Dagen etter åpner Italia opp.

Åpningen er en viktig milepæl for Italias vei mot heling. Med dette håper også regjeringen å berge noe av den forestående feriesesongen, særlig for sine egne innbyggere.

Fra tredje juni kan de enkelte regionene reaktivere alle sektorer i økonomien som fremdeles er nedstengt, så lenge de foreskrevne sikkerhets-foranstaltningene følges. De nasjonale helsemyndighetene vil ifølge regjeringens dekret lørdag overvåke situasjonen for å sikre at Corona-viruset holdes i sjakk.

Butikker og restauranter over hele landet forbereder seg nå på gjenåpning, under strenge regler for sosial distansering og hygiene-tiltak.

– Utfordringen er enorm, så stor at den er vanskelig å tallfeste. Men mest av alt dominerer følelsen av usikkerhet alt, sin Alberto Volpe, sjef for en klesbutikk i Roma sentrum, til nyhetsbyrået Reuters. ©