Slik ønsker flyselskapet å spre islandske juletradisjoner, og inspirere flere til å oppleve den spesielle tiden på øya, ifølge en pressemelding.

Mange av juleskikkene på Island er ikke ulike de vi er vant med her på berget. I tillegg har flere av de eldre, norrøne tradisjonene overlevd på sagaøya. Island opprettholder for eksempel tradisjonen med de 13 julesvennene – eller jólasveinar som de heter der. Historien om de 13 sønnene til trollkjerringa Grýla, som bor i de islandske fjellene, går tilbake til førkristen tid. Hver av julesvennene har navn som beskriver egenskapene deres, for eksempel Bjúgnakrækir som kommer ned fra fjellet for å stjele pølser, eller Gluggagægir som ser gjennom vinduene for å finne noe å stjele. 

JULETRE: I mange år var det Oslo som leverte dette. I dag vokser de seg store nok på Island

Derfor legger islandske barn en sko til nissene i soveromsvinduet hver kveld de 13 siste dagene før jul. Hver natt disse dagene besøker en av jólasveinane husene, og legger igjen godteri og små gaver i skoen – eller en råtten potet hvis barnet har oppført seg dårlig.

En modernisert versjon av den gamle tradisjonen er å vandre rundt i Reykjavik og lete etter hologrammer av de 13 julesvennene.

– For oss i Icelandair er det viktig å sørge for at de som reiser med oss til jul får en hyggelig og stemningsfull reise, sier kommunikasjonssjef Lea Gestsdóttir Gayet i Icelandair i en pressemelding.

– Flyet hjem er en del av juleopplevelsen for mange, og vi ønsker å spre julestemningen til de som reiser med oss, understreker hun.

Om du kommer deg til Reykjavik i førjulstida er noe av det første som møter deg på Austurvöllur torg det store juletreet. Tradisjonen er holdt i hevd siden 1951. I disse årene har Oslo by levert juletreet.

Men etter mange år med planting og gjenoppbygging av skogene på Island finnes det nå store nok trær til at man kan bruke et av disse. Av den grunn er det nå et islandsk tre som er reist på Austurvöllur torg. 

I stedet for juletre sender Oslo by nå bøker til barneskolen i Reykjavik. ©