Gebyret blir på syv euro, rundt 70 kroner, og ventes å tre i kraft i mai 2023. Det vil gjelde for utenlandske besøkende og blir en del av det nye europeiske reiseinformasjons- og autorisasjonssystemet (ETIAS) satt opp av EU-kommisjonen.
Reisende må søke om autorisasjonen via en offisiell nettside eller app før reisen.
Godkjent på minutter
– ETIAS blir i hovedsak automatisert og skal blant annet bidra til å styrke sikkerheten og ellers overvåke irregulær migrasjon, forklarer EU-kommisjonen på sin nettsider.
Den vil også minimere epidemisk risiko, men i det store og hele gjøre det enklere å reise inn i Schengen-land for det store flertallet av reisende.
Med andre ord må reisende som ikke er EU- og EØS-borgere som ikke trenger visum for å reise til Europa søke om reisetillatelse gjennom ETIAS-systemet før reisen.
De fleste reisende som søker om ETIAS-autorisasjonen vil bli godkjent i løpet av minutter, ifølge kommisjonen. De som ikke blir det (forventet i omtrent fem prosent av tilfellene) vil kunne få reisetillatelsen i løpet av opptil 30 dager.
Økt ESTA-pris
Autorisasjonen, som vil være nødvendig for å reise inn i alle land i Schengen-området, vil være gyldig i tre år eller til utløpsdatoen for de reisendes andre dokumentasjon, som pass.
Autorisasjonen vil bli kontrollert av grensevakter sammen med pass og andre reisedokumenter.
ETIAS-autorisasjonen ligner på USAs elektroniske system for reiseautorisasjon (ESTA), som er tilgjengelig for reisende fra land som er med i landets Visa Waiver-program. Forrige måned økte gebyret for ESTA fra ca 117 til vel 220 kroner, ifølge de amerikanske grensemyndighetene (US Customs and Border Protection). ©