Norwegian Cruise Line meldte for et par dager siden at de ikke kom til å gjennomføre de 13 seilingene de opprinnelig hadde planlagt for desember. Den amerikanske helsemyndigheten CDC hadde da opphevet sin syv måneder lange «No Sail»-forordning, som stoppet alle cruise med flere enn 250 passasjerer ut fra USA eller i amerikanske farvann.

I stedet har CDC innført et smitteregiḿe som gjør at Royal Caribbean, Carnival og nevnte Norwegian må gjennomføre omfattende tiltak for å kunne komme i gang. En klausul i CDC sin betingelser sier også at en forespørsel om seiling må sendes inn minst 60 dager før datoen cruise-operatøren foreslår å starte opp igjen.

Oppstarten for de store aktørene i Karibia – det desidert største cruisemarkedet – vil med andre ord ta tid.

Les mer om det HER!

MSC Cruises har også suspendert bruken av sine tre Florida-baserte skip, MSC Seaside i Port Canaveral og MSC Meraviglia og MSC Armonia i Miami. Royal Caribbean Group har kun én seiling nå, ut fra Singapore. Celebrity Cruises hadde allerede utsatt hele sitt vinterprogram for 2020/21 i Australia og Asia, og Azamara har suspendert sine vinterseilinger 2020/21 i hele Australia og New Zealand, Sør-Afrika og Sør-Amerika.

For Carnival Corp, verdens største cruise-operatør, omfatter stansen i operasjonene fem merkevarer – Carnival Cruise Line, Cunard Nord-Amerika, Holland America Line, Princess Cruises og Seabourn.

Cruise-rederiene kan drive testseilinger med mannskap uten å vente i 60 dager, men tas det hensyn til alle frister som myndighetene har satt, tror heller ikke bransjeanalytikere at passasjer-seilinger ikke vil være i gang før tidligst i februar. ©