Det meste av Italia er nedstengt som følge av økende smittetall. Sardinia er foreløpig Italias eneste «hvite sone», med lav risiko under minimale restriksjoner. Her er det nå bestemt å utestenge besøkende som har sitt andre hjem der, med mindre de har en presserende, viktig grunn for å reise dit.

«Gest av kjærlighet…»

Med påsken på vei tar flere deler av Italia grep for å gjøre det vanskeligere for ferierende og andre som har sitt andre hjem der å komme dit. Mange av disse regionene har lavere smitte enn der de besøkende kommer fra, som ofte er trangbodde byer.

Onsdag ble det innført bestemmelser om at de som ikke har fast opphold der bare kan reise til Sardinia – som har anslagsvis 300 000 feriehus – for arbeid eller i nødsituasjoner. ,

Forbudet gjelder fra 18. mars til minst 6. april, som er slutten av påskehelgen.

Lignende forbud er allerede på plass i Aostadalen (Valle D’Aosta) og den autonome provinsen Bolzano (Alto Adige / Syd-Tirol).

VENT MED Å KOMME: Byer som Alghero på Sardinia ber nå de med feriehus der holde seg unna inntil smitten er slått tilbake. (Foto: Bjørn Moholdt)

Mens de fleste ikke-essensielle reiser mellom regioner er forbudt i henhold til Italias landsdekkende beredskaps-regler, tillater et unntak folk som eier sitt andre hjem å krysse regionale grenser for å komme dit. Så lenge de eide eller leide det før 14. januar 2021 og ingen andre allerede bor der.

Men med et Italia midt i en ny bølge av Corona-smitte, og det meste av landet under stramme restriksjoner, frykter mange kyst- og landdistrikter en tilstrømning av mennesker med ferieboliger der som ønsker å unnslippe byer der reglene er strengest og infeksjonsraten høyest.

– Ikke kom til ditt andre hjem. Hjelp oss med å få kontroll over pandemien, for alles skyld, anmoder ordførerne i 16 byer på kysten av Toscana i en felles appell til publikum.

– Turisme og gjestfrihet er grunnleggende for oss, men akkurat nå kan de ikke garanteres, skriver ordførerne videre og uttrykker frykt for at helsetjenester som allerede er under belastning ikke vil være i stand til å takle ekstra press. 

– Vi vil vente på de ferierende med åpne armer når dette er over, men foreløpig ber vi om «en gest av kjærlighet og ansvar», sier de.

Ekstra mannskaper

Myndighetene i Toscana sier de vil innføre nye tiltak som begrenser besøk til feriehus i regionen i helgene og over påske. 

Det knytte seg juridiske utfordringer for regioner som ønsker å begrense slike besøk. Beslutningen om å begrense fri bevegelse knytter seg til nasjonale regler og forordninger, ikke regionale. Campania har for eksempel forbudt sine innbyggere å reise til sine feriehus i regionen, men klarte ikke å hindre besøkende å komme inn fra andre deler av Italia.

I mellomtiden krever Sicilia at alle som kommer inn fra en annen region skal teste negativt for coronavirus eller gå i karantene. Også Sardinia påla besøkende krav om negativ test tidligere denne måneden. 

En av Sardinias ytre øyer, Sant’Antioco, gikk lengre og har bestemt at de som kommer fra andre steder i Italia eller utlandet må ti dager i isolasjon selv etter å ha testet negativt. Eneste unntak er for personer som er fullvaksinert.

Les mer om Sardinia HER!

Den største utfordringen er å håndheve de nye restriksjonene. Sardinia har pålagt fergeselskaper og flyselskaper å verifisere passasjerens begrunnelse for å reise før de går ombord. For å klare å rekke over alt har de innkalt ekstra mannskaper.

Eventuelle regionale restriksjoner kommer på toppen av Italias nasjonale reiseregler, som hindrer besøk av turister fra de fleste land utenfor EU, og krever en nylig negativ Covid-test for besøkende fra EU.

Sardinia opplevde flere smitteutbrudd i fjor sommer, da Italia åpnet mer opp og italienske og europeiske turister strømmet til øyas strender. Selv nå, med den laveste infeksjonsraten i Italia, er flere byer nedstengt i et forsøk på å begrense smittespredningen. ©