Det er skrevet og laget flere filmer om Jan Baalsruds flukt gjennom Nord-Troms under 2. verdenskrig. Visit Lyngenfjord trekker veksler på denne historien når de sammen med Nord-Troms Studiesenter utvikler et guidekurs rettet mot dem som ønsker å lære mer om det som skjedde.
Bidrar lokalt

I tillegg til en innføring i Lyngenfjord-regionens krigshistorie og historien om Jan Baalsruds flukt gjennom Nord-Troms inneholder kurset en rekke praktiske tips til å bli en god guide.
Kurset foregår i juni, og det vil bli både teams-forelesninger, bussguiding og klasseroms-undervisning.
– Vårt arbeid med å utvikle et bærekraftig reisemål er å sørge for lokal verdiskapning i regionen, sier Maria Salamonsen, prosjektleder i Visit Lyngenfjord, i en pressemelding.
Hun mener guidekurset er et godt tiltak for å få det til.
– Mange er interesserte i krigshistorie og ønsker å følge Jan Baalsruds ferd gjennom Lyngenfjord-regionen. Ved å få utdannede guider på plass vil de interesserte få en bedre opplevelse, mener hun.
Tiltaket blir gjort i forbindelse med prosjektet «LyngenfjordRundt», der det settes opp ulike tematurer i regionen, basert på målgrupper.
Tematurene skal «bidra til et attraktivt lokalsamfunn for besøkende og innbyggere».
– Gjennom produktutvikling og felles markedsføring skal vi sørge for at besøkende finner enkelt frem til severdigheter og reiselivsbedrifter, sier Salamonsen.
Av syv tematurer er disse fem allerede klare:
Lyngenfjord rundt – En tur for den fotointeresserte som ønsker å besøke Instagram-vennlige stedene i Lyngenfjordregionen.
I Jan Baalsruds fotspor – Lær den dramatiske historien om Jan Baalsruds dramatiske flukt gjennom det okkuperte Nord-Norge, og besøk stedene han var innom.
Hop on hop off – Den mest miljøvennlige rundreisen i Lyngenfjordregionen
Arktisk øyhopping – Hopp fra øy til øy med hurtigbåten som transportmiddel, og ta sjøveien til noen av de mange øyene i Lyngenfjordregionen.
Stisykkel – Den ultimate ukesopplevelsen rundt Lyngenfjorden!
Det er Nord–Troms Museum som utvikler manuset til guidene og den teoretiske delen av kurset.
Reiselivssjef Georg Sichelschmidt mener tiltaket med styrke guidetjenesten og gjøre lokal kultur bedre tilgjengelig vil styrke Lyngenfjord som reiselivsprodukt.
– Dette kan hjelpe reiselivet i regionen til å utvikle nye produkter og tiltrekke seg flere gjester i en situasjon som er dramatisk for veldig mange, sier han.

Historien om Jan Baalsrud
I slutten av mars 1943 dro fenrik Jan Baalsrud og 11 andre etterretningsfolk fra Kompani Linge og skipsmannskaper med skuta MK Bratholm til Troms for å organisere sabotørgrupper i det okkuperte Norge. De hadde opprinnelig planer om å gå mot Bardufoss, og bombe flytårnet der, men ble oppdaget og reiste videre nordover til Toftefjorden på Rebbenesøya.
Båten ble oppdaget, tre ble skutt og åtte arrestert og senere henrettet i Tromsø. Bare Jan Baalsrud, den 12. mannen, klarte å slippe unna. Han flyktet mellom 30. mars og 1. juni tvers over Nord-Troms. Ved hjelp av mange lokale hjelpere kom han seg over til Sverige, men ikke like hel. Han måtte nemlig selv amputere de fleste av tærne sine på grunn av koldbrann.
Jan Baalsrud døde 30. desember 1988 i Kongsvinger, og ble begravd i Manndalen i Kåfjord kommune etter eget ønske. ©