Om du måler verdens fjell fra havoverflaten er Mount Everest åpenbart verdens høyeste, noe «alle» også er enige om. Men om du bruker et par andre referansepunkter er to andre fjell betydelig høyere.

HØYEST I VERDEN? Chimborazo-vulkanen, Ecuador.
HØYEST I VERDEN? Mauna Kea, Hawaii.

Over en mil

Tre helt forskjellige fjell har altså hevd på tittelen «verdens høyest», men hvilket som faktisk har rekorden avhenger av referansepunktet. Om du måler fra foten av fjellet, avstanden fra jordens sentrum eller høyden over havet.

Nettopp det utgjør forskjellen om Everest er det høyeste eller bare et av de høyeste fjellene i verden.

Nepals høyeste fjelltopp er med sine 8 848 meter også det ubestridt høyeste fjellet fra havnivå til topp.

Men så var det dette med perspektivet. Den sovende vulkanen Mauna Kea på Hawaiis Big Island stikker dypt ned i Stillehavet. Fra fjellets fot til toppen når Mauna Kea svimlende 10 211 meter – over en kilometer høyere enn Everest.

Over havet når det derimot «bare» 4205 meter.

Velg alle tre 

Med det tredje perspektivet blir det enda mer forvirrende. Toppen av fjellet Chimborazo i Ecuador ligger på 6360 meter over havet, klart lavere enn Mount Everest. Jorden er imidlertid ikke en perfekt sfære, og fordi Chimborazo er så nær ekvator, reiser fjellet seg fra det bredeste punktet på planeten vår. 

Teknisk sett er dermed Chimborazo det høyeste fjellet om du regner fra jordens sentrum – nesten to kilometer lenger unna jordens kjerne enn Everest.

Hva som egentlig er det høyeste fjellet i verden avhenger altså av perspektivet du velger. Derfor – om du har planer om å erobre det høyeste fjellet kan det være en idé å bestige alle tre. 

Sånn for å være helt sikker. ©