Hurtigruten legger opp til stadig nye og mer eksotiske reiseruter med sitt ekspedisjons-konsept.  Nylig la selskapet til Kapp Verde og Bissagosøyene utenfor Vest-Afrika i sitt etter hvert omfattende program.

Det 17 dagers lange ekspedisjons-cruiset til Kvitsjøen er en spennende tidsreise til en del av vårt nærområde der det en gang var utbredt handelssamkvem.

Til Sommarøy

Galápagos utenfor Ecuador er kommer på listen over Hutigruten Expeditions eksotiske reisemål. Dette er øygruppen Charles Darwin gjorde kjent etter sin tur dit med H.M.S. Beagle i 1835. 

Antarktis har lenge vært en viktig del av Hurtigrutens ekspedisjonscruise-tibud.

For sitt cruise fra Bergen til Kvitsjøen lover Hurtigruten «spektakulære kystlinjer, fantastisk natur og kulturelle høydepunkter». Reisen er to-delt. Den kombinerer landskapet langs norskekysten, og den relativt uberørte, isolerte regionen rundt Kvitsjøen i Russland. 

Etter en stopp i Hjørundfjorden krysser fartøyet den nordlige polarsirkel og drar innom Lofoten. Deretter følger et besøk i fiskeværet Sommarøy før det er lagt inn en stopp ved Nordkapp.

Handelssamkvem

Vardø, som en gang var et sentrum for pomorhandelen – samhandelen mellom Norge og Russland før den russisk revolusjonen – er siste stoppested i Norge. Byen øst i Finnmark var et av flere stoppesteder for norske og russiske handelsskip, den gang samkvemmet var så utbredt at det utviklet seg et eget språk (pomor).

Havnen i Murmansk er startstedet for det syv dager lange «toktet» inn i Kvitsjøen-regionen, der ruter og landingssteder vil avhenge av værforholdene. Byen Arkhangelsk – som i sin tid hadde mye handel med Norge og omverdenen – er første stoppested, før ferden går videre til Solovkiøyene. Her ligger blant annet det berømte klosteret med samme navn, som også en tid tjente som fangeleir.

Om været tillater det er det et mål å besøke en tradisjonell landsby på den sørlige kysten av den fjerntliggende Kolahalvøya.

De siste to dagene er i norsk farvann. I Troms og Finnmark er planen å gå i land og utforske områder som Lyngsalpene, der det blir lagt opp til blant annet fottur og kajakkpadling. ©