Historien begynte i Londons Soho i 1995, da grunnleggeren Nick Jones fikk tilbud om å overta etasjen over restauranten sin Cafe Boheme.

Den kunne bare nås via en liten dør, noe som inspirerte ham til å omgjøre huset til en klubb for de lokale kunstnerne og skuespillerne som spiste hos ham.  Det skulle være et sted for likesinnede kreative sjeler, for å ha det moro i et hyggelig fellesskap.

GANG: Lekre art deco-detaljer.

Kasjmir

I dag har Soho House slike «hus» med restauranter, spa, kontor-områder og kino over hele verden. Hvert av husene har sin egen identitet, men formålet har alltid vært det samme: Å skape et hjem hjemmefra for medlemmene.

Soho House skal ikke bare gi tak over hodet, men også utgjøre en plattform som fremmer kreativitet i ulike former. Det skal være et sted der mennesker deler ideer og knytter forbindelser i både fysiske og digitale rom.

Samtidig understrekes viktigheten av å opprettholde verdiene om mangfold og respekt.

I skrivende stund kan du velge mellom 27 hjem signert Soho House. Vi besøkte den imponerende bygningen i Amsterdam, som vender mot Singelkanalen. Den har interiør i art deco-stil og flere kunstverk av kjente kunstnere på veggene.

På en godværsdag, som det ikke var under vårt besøk, kan du på toppen av bygningen nyte basseng og solstoler samt en flott utsikt over byen.

Ved inngangen i først etasje er det et smalt og travelt resepsjonsområde ved heisene. Herfra går du også inn til både den populære restauranten og signatur-spaet Cowshed, som tilbyr en rekke terapeutiske behandlinger med egne produkter og er åpent for alle.

Som medlem får du tilgang til private avlukker, dekorert med geometriske tepper og kunst fra unge, fremadstormende lokale kunstnere. Det finnes også et filmrom med kasjmir-tepper og rader med fløyelses-stoler. 

MEDIUM: God plass også i de mellomstore rommene.

Flott bad

Alt fint og flott – og trivelig, men mest av alt var vi spente på rommet. I alt har Soho House Amsterdam 79 rom – fra «tiny» til «extra large», og alle er ulikt innredet. Slik skal det skapes en følelse av at du er i «ditt spesielle hjem».

Selv det minste av dem var trivelig, om enn noe trangt.

Hvorfor? Jo, det var luftig, delikat i farger og utvalgte «hjemmekoselige» gjenstander, lamper, blomster og pynt. Der var også et karnappvindu mot gaten med en innbygget sittebenk. Utvalget i det stilige barskapet var i klassen rikelig, både av mat og drikke. Riktignok ikke gratis, men veldig praktisk. Dette passet godt da en kraftig vind gjorde det altfor surt å vandre gatelangs og vi heller ønsket å ta det med ro på rommet enn å oppsøke restauranten vi hadde bestilt for kvelden.

Badet bør også nevnes. Ikke bare fordi det var lekkert innredet, om enn ikke spesielt stort, men fordi den herlige tropiske dusjen var gitt det meste av plassen og utstyrt med alt du kan drømme om av produkter.

Det var litersflasker med shampooer og balsam av husets eget merke Cowshed, og skrubbkremer og masker. Vi brukte mer tid på badet på Soho House enn hjemme, som trolig hang sammen med at det var bedre utstyrt.

Vi fikk dessverre ikke prøvd restauranten, fullpakket som den var, men sett utenfor er den elegant og  hjemmekoselig på samme tid. Menyen var fyldig og fristende.

Lite logikk

Det går fint an å bo på Soho House uten å være medlem. Minsteprisen i Amsterdam er fra 145 Euro.

I etterkant frister det med et medlemskap. Prisen varierer ettersom hvor mange «hus» du ønsker tilgang til. Et lite hinder er at du må bli anbefalt for å komme på medlemslisten.

Til slutt litt sladder: Det var på Soho House i London prins Harry og Megan Markle hadde sitt første stevnemøte. Da huset i Amsterdam åpnet i 2017 var de passende nok tilstede sammen med en rekke andre kjendiser for å kaste glans over festen.

Mannen bak Soho House har i dag svært pengesterke investorer, men holder fremdeles fast ved at han aldri har arbeidet ut fra en femårs forretningsplan.  

– Det har aldri vært mye logikk involvert i dette prosjektet. Faren er at om du  i forkant tenker over alle konsekvensene blir det aldri noe av, har Jones blant annet forklart om sin forretningsidé.

Etter er herlig hotellopphold i Amsterdam er vi veldig glade for akkurat det. ©