Jeg må innrømme at navnet ikke virker særlig besnærende. Room Mate Hotels høres litt ut som noe en kompisgjeng på et fuktig nachspiel har funnet på. 

Og faktisk var det omtrent slik kjeden ble unnfanget.

Satset videre

På nettsiden fortelles historien om Kike, Carlos og Gorka, som under et (litt) fuktig møte i Madrid ble enige om at ingen hoteller i millionbyen tilfredsstilte deres og deres venners ønsker om hvordan et hotell skal være.

Dermed begynte fabuleringen rundt hva dette kunne være, om det var i hjembyen eller Paris for den del.

FESTLIG: I løpet av de siste ti-femten årene har Málaga by endret seg dramatisk, til et sted du gjerne reiser til for alt den nå har å tilbud. (Foto: bjørn Moholdt)

Konklusjonen var tydelig: Hotellet måtte ligge i hjertet av byen, være originalt i designen og relativt rimelig. Prisen skal ikke jekkes opp av tilleggstjenester gjestene stort sett ikke trenger, men samtidig ha en personlighet. Det eneste du stort sett trenger før du drar ut og utforsker byen er en god frokost.

Som tenkt så gjort. De åpnet sitt første hotell – Room Mate Mario – sentralt i Madrid, like ved verdenskjente «Teatro Real». De gode tilbakemeldingene fra den satsingen fikk dem til å utvikle hotellkonseptet videre, og i dag finnes det i fem byer i Spania – Madrid (5), Barcelona (5), Granada, San Sebastián og Malaga (2). I tillegg kan du sjekke inn på Room Mate i ti andre byer, fra New York i USA til nettopp Paris.

I Roma har trioen etablert hele tre hoteller, og dypt inne i Dolomittene nord for Cortina d’Ampezzo ligger fjellhotellet Room Mate Valcastello.

Også her serveres det frokost til klokken 12, som ifølge kjennere holder sulten unna til langt på kvelden.

Hjemmefølelse

Av de to hotellene i Málaga sjekket Way2Go inn på Room Mate Valeria, som ligger i byens havneområde. Det er bare et par minutters gange fra strandpromenaden. Avstanden er den samme opp til byens hovedgate. Midt i byen med andre ord, som gjør at du slett ikke trenger andre transportmidler enn apostlenes hester.

Og skulle du utvide rekkevidden litt til er det sykkelutleie vegg i vegg.

Utvendig er hotellet enkelt, og lobbyen ikke særlig imponerende, men det er også noe av poenget. Det viktigste ifølge eier-trioens mantra er god service, og den var upåklagelig. Ved ankomst ble jeg tatt svært godt imot og ført opp på rommet.

Svært lite frem og tilbake, med andre ord. Muligens var det ekstra enkelt denne gang fordi vi sjekket inn midt på dagen og i en periode på året med relativt lite trafikk.

Hotellet føles lite og intimt. Heisene (2) er små, og korridorene smale. Det er også litt fint, fordi det inngir en slags hjemmefølelse. Det er ikke noe prangende over Room Mate Valeria, noe vi også merket på rommet, som vendte ut mot hovedveien langs stranda. Det var relativt lite, og hadde en liten balkong med plass til en stol, men badet var stort – med en herlig tropisk dusj.

TAKTERRASSE: Herfra har du godt utsyn over havna.

Gode puter

Siden jeg var alene hadde jeg all den plass jeg i grunnen trengte. For med relativt romslige skap der vi kunne stue vekk kofferten hadde vi alt hjertet måtte begjære av et hotellopphold. Jeg er dog litt usikker på om vi hadde fått plass til en stor koffert til i skapene, noe som er greit å vite før du sjekker inn.

Uansett tenker jeg at i våre dager reiser de fleste av oss relativt lett om vi skal på en utvidet weekendtur. Da er det mer enn plass nok.

Málaga var siste stopp på en toukers lang rundtur i Spania, og noe jeg la merke til underveis på de ulike hotellene var kvaliteten på sengetøyet. «Rimelige» hoteller – uansett hvor sentrale de ligger – har en tendens til å spare nettopp på det. Det vil si at lakenene føles billige (les stive) – og dynene tynne, for ikke å si ikke-eksisterende, og putene helt horrible.

Jeg hadde kink i nakken hele veien til Valeria – dog med ett unntak, som jeg skal komme tilbake til i en annen anmeldelse. 

Det er en grunn til at noen hoteller opererer med putemeny. Som reisende er mange av oss blitt litt «prinsesser på erten». Vi legger merke til små detaljer som dette, som fort kan bli som den berømte lille steinen i skoen.

Den irriterer, men er ikke vond nok til at vi gidder å  fjerne den.

Kommer tilbake

Her har Room Mate Valeria gått den ekstra kilometeren, for sengen var en opplevelse. I den grad at jeg den ene dagen holdt på å forsove meg – til frokosten (se over).

Rommet inneholdt også en liten arbeidspult, samt en langt settebord langs den ene veggen foran sengen der alt fra ladere til billetter og småpenger havnet lett tilgjengelig. En liten detalj jeg satte pris på, og som forenklet mye av logistikken underveis.

Dekoren med de kraftige vertikale grønne stripene er trolig noen kommer til å reagere på, men jeg likte det faktum at veggene ikke var ensfargete. De virket på en måte inspirerende – og friske.

At det både var funnet plass til vannkoker og minibar er også et lite pluss, selv om jeg personlig sjelden bruker sistnevnte.

Men kommer du sent inn på kvelden – eller skal tidlig opp – er det ofte veldig behagelig.

Frokostrommet i kjelleren er som spanske (og italienske) matsaler flest – grelt belyst, men innholdet med ferske juicer og det du trenger av varm mat holdt god standard. Kanskje ikke verdensklasse, men du blir garantert forsynt, og klarer deg til langt ut på dagen.

Den siste detaljen som jeg satte pris på var den herlige terrassebaren på toppen av hotellet. Málaga har flere av disse, den mest kjente og populære tilhører Marriott-hotellet like bortenfor, men Valerias herlige «roof top bar» ligger neppe særlig tilbake for denne. I tillegg ligger det også et lite basseng med ditto strandstoler like ved, som gir hotellopplevelsen over byen det lille ekstra.

Bassenget fikk vi dessverre ikke testet, men kommer til gjøre det. For Room Mate Valeria er et hotell jeg kommer tilbake til. Jeg må innrømme at jeg var noe nervøs for at støyen fra gaten utenfor ville trenge inn i nattesøvnen, men med lukket dør var den knapt som et lite brus langt, langt borte å regne. ©