For det er kort vei fra Romas forstad ved havet og inn til millionbyens sentrum. Rundt en halvtime med metroen, forteller innehaversken Perla Tedde meg. Da hadde hun låst meg inn i det som mest av alt minner om en gedigen leilighet.
Sydlandsk
For etterpå er jeg overlatt til meg selv. Ingen resepsjon, men selvbetjent kjøkken. Du er din egen «herre» på Barocchetto Romano.
Stedet har bare tre soverom, som gjør at det egner seg veldig godt for en venne- eller venninnegjeng på tur (ca. 5000 kroner dagen/maks 7 personer for det hele). Fargerike Perla er gift med en jazz-trommeslager, og setter pris på den gode samtalen rundt frokostbordet.
– Men jeg ser jo gjestene mine an før jeg engasjerer dem i en politisk debatt, sier hun og ler.
Den store balkongen inviterer til de lange samtaler ut i de sene kveldstimer, mens folkelivet nedenfor bølger forbi som en vennligsinnet elv.
I et normalår er stedet fullbooket, forklarer Perla når hun viser meg rundt. Den største av rommene er nesten som en liten leilighet, med et liten pantry og romslig baderom.
Rom nummer to er noe mindre, men har eget bad. Det siste er passe stort, med bad på gangen.
Den eklektiske stilen og små og store detaljer minner om sydligere himmelstrøk. Som de greske øyer kanskje. Det er også litt sydlandsk stemning under det splittede seilet som skygger for langbordet ved enden av terrassen.
Historisk
Du drar ikke til Ostia utelukkende for å bo på hotell. Her er du ved havet, og på sommeren er det strendene som lokker. De ligger kilometervis avgårde, og langsetter dem de typiske italienske «badeklubbene» der du kan leie solseng, få deg litt massasje og et måltid. Etter en het dag i storbyen kan det være et fint å ligge her og la seg kjøle ned av brisen fra havet.
Eller i bølgene som slår inn mot land.
Ut over det er ikke Ostia all verden å se til. I området rundt hotellet – som stedvis er noe slitent – er det noen greie butikker, samt par middelmådige attraksjoner, men du må ta bussen eller bilen fatt for å få med deg noe av betydning. Et par-tre kilometer mot Roma ligger nemlig til Ostia Antica, restene av byen som var Romerrikets havn og den gang et viktig knutepunkt. Den ble forlatt for 800 år siden.
Den bør du ta deg tid til, for Ostia Antica er i forbausende god stand– og størrelsen på den enorm. Den som er en smule historisk interessert vil trolig ta reisen til Ostia utelukkende for å kunne tråkke langs den halvannen kilometer hovedgaten som tar besøkende gjennom de vesentligste delene av den.
Men det er mange avstikkere. Husk å ta med en kurv med mat og drikke. Den egner seg nemlig veldig godt for en piknik.
Historisk og politisk interesserte Perla snakker seg varm om Ostia Antica, og hjembyen for øvrig.
– Her er det godt å leve, mener hun.
Fordi jeg alltid er ved havet, sa hun senere, og understreket dermed de beste grunnen for en reise hit. ©