De vel kilo tunge, flyvende overvåkings-dronene er utviklet at det israelske selskapet Airobotics, og er programmert til å spore samlinger av mennesker og sende opptak til politiet. De kan zoome inn i områder som ellers ikke er synlige for myndigheter til fots eller i bil.

Singapore har hatt mer enn 55 000 bekreftede coronavirus-tilfeller og 27 dødsfall. Eksperimentet med droner har foregått over en tremåneders-periode.

TETT PÅ: På t-banen i Singapore sitter folk normalt tett. Droneteknologi skal sørge for sosial distansering, selv om akkurat det blir vanskelig i avlukker som dette. (Foto: Bjørn Moholdt)

Singapore har tidligere fremstått som kroneksemplet på hvordan regjeringer og økonomier kunne tilpasse seg livet med coronaviruset. Landet har brukt aggressiv kontaktsporing, testing og isolasjon for å begrense spredningen av viruset, og i begynnelsen av april var det rapportert færre enn 600 smittetilfeller.

Det var i en tid da Frankrike, Spania og flere deler av USA var under full nedstengning.

Siden gang har antallet smittede økt kraftig. Mange tilfeller knyttes til overfylte sovesaler som huser hundretusener av utenlandske arbeidere.

Singapore krever at innbyggere og andre som kommer til landet utenfra går i karantene i to uker. I tillegg blir de utstyrt med elektoniske overvåkingssystemer for å spore bevegelsene deres. Tidlígere ble alle som ankom Singapore satt i karantene på luksushoteller, men etter hvert har elektroniske overvåking blitt standarden.

Singapore er allerede kjent for sine strenge lover og omfattende overvåking av befolkningen, som inkluderer overvåkings-kameraer i offentlige områder og nabolag, obligatorisk simkort-registrering og overvåking av kommunikasjon.

I smittesporings-arbeidet skal i tilllegg en app kalt TraceTogether varsle brukere når de har vært i nærheten av noen som er bekreftet å ha coronavirus. Appen bruker Bluetooth-signaler til å lage en brukerdatabase som myndigheter kan spore, en tilnærming som har reist en rekke spørsmål knyttet tilpersonvern.

Kina, Sør-Korea og Israel bruker også mobiltelefoner for å spore koronavirusoverføring og gjennomføre kontaktsporing. ©