Det har vært tildels sterk kritikk mot verdens cruisepassasjerer i norske havner, at de knapt bidrar til økonomien, og i stedet legger igjen solide miljøavtrykk. Nå skal et tellesystem vise hvor mange cruisepassasjerer som forlater cruiseskipene og går til og fra Bergen sentrum, og således gi endel svar på kritikken.

Vil gi svar

Rent praktisk vil et lite kamera – som geitekillingen i barneregla – fange opp bevegelsene til passasjerene. Dataene blir registrert, og Bergen Havn får informasjon om hvor mange passasjerer som går til og fra skipet samt tidspunkt for når de går.

– Vi ønsker med denne tellingen å få mer fakta rundt bevegelsene til cruisepassasjerene, sier markedssjef Nils Møllerup i Bergen Havn i en pressemelding.

Ifølge ham har det vært mye synsing omkring cruisebesøk i Bergen, alt fra at det er horder av cruiseturister i byen samtidig, til at de ikke legger igjen penger i byen.

Med dette tiltaket vil bymyndightene finne ut hvor mange passasjerer som faktisk går ut av skipet og inn mot byen? Hva betyr været for hvor mange som forlater skipene? Er det slik at alle går tilbake og spiser lunsj ombord? 

– Dette er spørsmål som både vi og omgivelsene lurer på. Tellingen kan gi oss svar på noen av spørsmålene, sier Møllerup.

Under grensen

Hittil har tellingen vært gjennom en prøveperiode, med noe usikkerhet i tallene. Neste sesong regner Møllerup med å ha helt nøyaktige tall.

Hva viser tellingen så langt? 

– Først og fremst at mange passasjerer tar beina fatt inn til sentrum, forklarer Møllerup.

– På en finværsdag forlater nærmere 80 prosent av passasjerene skipet, og selv om været er dårlig, er det rundt 65 prosent som velger å ta turen ut av skipet. 

Vi ser at rundt 50 prosent av passasjerene er inne i bysentrum mellom klokka 10 og klokka 14, uavhengig av været. Ettersom dette er midt på dagen, kan vi anta at disse passasjerene tar seg en matbit et eller annet sted i dette tidsrommet, sier han.

Tellingene våre viser også at på årets travleste dag var det cirka 6000 passasjerer samtidig ute i byen. Dette er vesentlig under bystyrets vedtatte grense for hvor mange cruisepassasjerer det kan være i byen på én dag. ©