Du har kanskje allerede sett dem på enkelte cruiseskip – roboter i barer som mikser de lekreste drinker. For de reisende en morsomhet – for de som lever av å gjøre det en utfordring som bare vokser omfang.

Bruken øker

For nå utvides bruken til landjorda. The Tipsy Robot på Planet Hollywood i Las Vegas er et av stedene der roboter har erstattet mennesker og mikser drinkene. Det skaper bekymring blant alle dem som har «bartending» som fag.

En fagforening som samler hotell- og restaurantarbeidere i Las Vegas frykter at roboter kan overta minst én av tre jobber. I tillegg til arbeidet som bartender står arbeid knyttet innsjekking på hotell og matservering i fare. Det er allerede vanlig å se roboter utføre jobber, som Tipsy Robot i Planet Hollywood, og mange innsjekkings-skranker er erstattet av automatiske tjenester, melder nyhetstjenesten NPR. 

HØR HER: Slik vil KI forandre reiselivet!

Studier har vist at økende bruk av kunstig intelligens (KI) gjør at så mange som to tredjedeler av jobbene i Las Vegas kan automatiseres innen 2025. I en ny rapport står Las Vegas øverst på listen over byer som potensielt vil miste flest jobber på grunn av KI.

Erstatter jobber

John Restrepo ved analyseselskapet RCG Economics i Las Vegas sier til CNN at for å spare penger, vil turistindustrien erstatte mennesker der det er mulig å gjøre det uten å påvirke «produktiviteten, fortjenesten eller kundeopplevelsen». 

Derfor mener han at byen må styrke utviklingen av jobber utenom turistbransjen «som krever en høyere grad av kunnskap, og som ikke lett kan erstattes av AI». 

Samtidig gir ikke arbeiderne i den såkalte «gjestfrihets-bransjen» seg uten kamp. Ted Pappageorge i arbeider-organisasjonen Culinary Union sier at forbundet i nye arbeidskontrakter vil beskytte medlemmene mot KI som erstatter jobber. 

Fagforeningen representerer rundt 60 000 arbeidere gjestfrihets- og service-bransjen. ©