Skatten på den semi-autonome øya Zanzibar i Tanzania blir innført 1. september, og kommer i tillegg til utgifter til visum (rundt 550 kroner) samt mer regulær turistskatt på vel 50 kroner per døgn per person.
Men det østafrikanske landet er ikke alene om å øke skattetrykket.
Halvert skatt
I flere av de store turistlandene i Europa er økte og nye skatter et forsøk på å begrense besøket, særlig på steder som allerede opplever overturisme. Også her på berget utredes det muligheter for ordninger med turistskatt, og trolig kommer det forslag fra regjeringen om dette til høsten.
Sannsynligvis blir det uansett småpenger sammenlignet med skattetrykket du nå vil oppleve i i Tanzania, der en ukestur for en familie vil kunne beløpe seg til flere tusen kroner i ekstra utgifter til skatt i tillegg til selve reisen.
Flere land opererer med høye turistskatter. Kongeriket Bhutan i Øst-Himalaya, som ligger mellom Kina (Tibet) i nord og vest og India i sør og øst, har tidligere hatt 200 dollar (2145 kroner) i daglig turistavgift.
Nå har landet imidlertid halvert den, og besøkende slipper unna med «bare» 1573 kroner i døgnet.
Ellers i verden går skattetrykket imidlertid motsatt vei.
Økende skatter
I Europa øker nå flere land sine turistskatter. Her er noen eksempler.
I Amsterdam i Nederland er den nye turistskatten på 12,5 prosent av overnatting (sammenlignet med syv prosent tidligere. For cruisebesøkende er turistskatten på rundt 130 kroner per person per dag (økt fra cirka hundre kroner).
I Barcelona i Spania ble det innført ny skatt i april i år. Fra oktober blir den på rundt 45 kroner per person per natt (kun for de første syv påfølgende døgnene). Opp fra rundt 30 kroner per natt.
På Island ble det i år innført en en skatt på rundt 25 kroner per overnatting. For cruisebesøkende rundt 80 kroner når de overnatter på øya.
I Manchester i Storbritannia ble det i april i fjor (2023) innført en overnattings-avgift på rundt 13 kroner per natt.
I Olhão i Portugal ble det i juni i fjor innført en turistskatt på rundt 22 kroner i høysesongen (april til oktober). Vel 12 kroner ellers i året for maksimalt fem netter på rad.
I Valencia i Spanie er en ny skatt på rundt 23 kroner per natt per person snart på plass, og i Venezia arbeides det fremdeles med å implementere en fast skatteordning for dagsbesøkende på rundt 60 kroner.
Avskrekkende
I land utenfor Europa arbeider flere med å implementere nye turistskatte-ordninger. I Bali for eksempel må du nå ut med cirka 110 kroner per person (engangsbeløp), og i Thailand økes den nye turistskatte-ordningen fra i fjor til rundt 100 kroner (når du ankommer med fly), og rundt halvparten om kommer til landet med båt eller til lands.
I det hele tatt må du som reisende i stadig større grad være forberedt på at det vil koste deg ekstra å besøke dine favorittreisemål. Hellas har for eksempel hatt turistskatt lenge, men fra i år dobles satsene. Disse inkluderer nå også Airbnb-leie.
Generelt er satsete justert etter standarden på hotellet. Én- og to-stjerners hoteller bli belastet 1,5 euro (17 kroner). Tre-stjerners hoteller bli belastet tre euro (35 kroner), fire-stjerners hoteller syv euro (80 kroner) og fem-stjerners hoteller ti euro (112 kroner).
Mange av skattene er laget slik at besøkende oppfordres til å bli lengre. Samtidig blir nå skattetrykket slik at særlig familier på litt kortere turer kan avskrekkes fra å reise.
Her er en oversikt land der du nå må betale turistskatt
- Østerrike: Kostnaden for turistskatt legges vanligvis til regningen for overnatting, og er omtrent 3,2 prosent i Wien.
- Belgia: I Brussel er turistskatten vanligvis under fem dollar (55 kroner) og legges til hotellregningen, men den varierer fra by til by.
- Bhutan: Her må du betale en daglig «utviklingsavgift» på 1100 kroner per person.
- Bulgaria: Her varierer turistskatten avhengig av reisemål og hotellstandard, men er vanligvis litt over 20 kroner.
- Karibia: De fleste av de karibiske øyene tar turistskatt, og prisen varierer avhengig av øya. I St. Lucia er den for eksempel på rundt åtte prosent, mens i Den dominikanske republikk er den på 18 prosent.
- Kroatia: Kostnaden for turistskatt i Kroatia avhenger av sesongen du reiser i og hvor du bor. Myndighetene krever en turistskatt på cirka 25 til 60 kroner/person og natt, som betales direkte til hotellet ved ankomst.
- Tsjekkia: I Praha ligger turistskatten vanligvis rundt 22 kroner per natt.
- Frankrike: Turistskatten her er basert på en kommunal sats, men standardkostnaden er vanligvis under 65 kroner per natt. Fra januar har den daglige besøksavgiften i Paris økt til mellom 33 og 190 kroner, avhengig av hotelltype.
- Tyskland: Det varierer fra by til by. I Berlin er standard turistskatt fem prosent av overnattingsprisen.
- Hellas: Prisen du betaler i Hellas avhenger av standarden og størrelsen på overnattingen. Det er vanligvis 60 kroner per natt.
- Ungarn: Reisende bør forvente å betale rundt fire prosent av overnattingskostnaden per natt.
- Island: Den nylig gjeninnførte avgiften gjelder reisende som bor på campingplasser (ca. 22), hoteller (ca. 50 kroner) og cruise (ca. 80 kroner).
- Italia: Ut over Venezia har deler av landet en turistskatt på mellom 11 og 90 kroner.
- Indonesia: Fra 14. februar må reisende betale 150 000 rupiah (ca. 110 kroner) ved ankomst til Bali.
- Japan: Når du forlater Japan må du ut med rundt 70 kroner i turistskatt.
- Malaysia: I 2023 var kostnaden for turistskatt over hele Malaysia omtrent 240 kroner per natt.
- New Zealand: Reisende som besøker New Zealand må betale en internasjonal bevarings- og turismeavgift (IVL) som koster cirka 230 kroner.
- Portugal: Landet tar turistskatt i 13 byer, inkludert Lisboa og Porto. Kostnaden er omtrent 22 kroner per natt.
- Thailand: Turistskatten for reisende som besøker Thailand er 300 baht – cirka 80 kroner – for besøkende som ankommer med fly og 150 baht (ca. 40 kroner) for de som ankommer via land eller vann.
- Nederland: Amsterdam er en av Europas dyreste steder for turistskatt – for tiden er satsen syv prosent av overnattingsprisen pluss et fast beløp på rundt 35 kroner per person per natt.
- Sveits: Prisen varierer avhengig av reisemål, og den strekker seg fra omtrent ca. 25 kroner til rundt 80 kroner per person per natt.
- Slovenia: Satsen endres fra reisemål til reisemål. Den er høyere i byer enn i mer landlige områder.
- Spania: Her betaler alle turister en turistskatt fra cirka 45 kroner opp til 80 kroner per person per natt. Dette betales til hotellet. Gjelder for alle reisende fra 16 år og oppover. Beløpet varierer mellom landets regioner. (Kilde: Condé Nast Traveller) ©