De aller fleste som «Den evige stad» er innom Pantheon, den monumentale kuppelstrukturen i hjertet av byen som opprinnelig var et gammelt romersk tempel.

Bygningen ble omgjort til kirke i 609 evt, kalt basilikaen for St. Maria og martyrene, og det holdes jevning en messe der.

Sunn fornuft

For å dempe noe av den enorme trengselen inne i bygningen vil turister i Roma snart måtte punge ut med vel 50 kroner (fem euro) i inngangspenger, ifølge en signert avtale mellom Italias kulturmyndigheter og den katolske kirken.

LES MER: 12 gode tips til Roma!

Kulturminister Gennaro Sangiuliano sier i en kommentar at flyttingen var et spørsmål om «sunn fornuft». 

Innføringen av inngangspenger kommer fem år etter at en tidligere regjering skrinla planene om å belaste besøkende med det foreslått beløpet – to euro, vel 20 kroner.

Delt fortjeneste

I henhold til den nye planen vil besøkende under 25 år bli belastet med to euro. Det blir gratis inngang blant annet for innbyggere i Roma, mindreårige, personer som deltar i messen og personell ved basilikaen.

LES MER: Denne gaten er et Roma i miniatyr!

Det er ikke gitt noen dato for innføringen av gebyret. Det arbeides fortsatt med tekniske detaljer rundt implementeringen av ordningen. For øyeblikket er inngangen gratis, men for helger og helligdager må besøkende reservere plass.

De fremtidige inntektene vil bli delt mellom landets kulturdepartement, som mottar 70 prosent, og Roma bispedømme, som får 30 prosent av fortjenesten, ifølge talsmenn for myndighetene. ©