SNØRIK: Fortsatt bra med snø oppe på Fonna. (Foto: Julius Braathen)

– Endelig får vi lov til å åpne. Det er veldig bra både for oss og resten av Hardanger, sier Michael Iversen, daglig leder i Fonna Glacier Ski Resort, i en pressemelding.

Ifølge ham blir sommerskisenteret på Folgefonna nedringt av nordmenn som savner å ha ski på beina. Det lover godt før sesongåpningen på fredag.

Folk kommer verden rundt for å oppleve dette…

Ikon

Med rekordmye snø og nytt velkomstsenter på breen lå alt til rette for en kanonsesong på Folgefonna. Så kom Coronaen, og alt endret seg.

Det meste har siden sett mørkt ut for Iversen og kollegene. Det var lenge uvisst når, og om, skisenteret kunne åpne, men nå har de tillatelsen de trengte fra Ullensvang kommune.

Ifølge Iversen ringes han ned av nordmenn som ikke har fått stått nok på ski i vinter.

– Veldig mange har gitt signaler om at de ønsker å besøke oss både nå og i sommer. Inntektene fra internasjonale turister vil etter alt sannsynlighet bortfalle, og da er det veldig gledelig at så mange nordmenn vil oppleve sommerski på Folgefonna, sier den daglige lederen i meldingen.

Skisenteret skal i samarbeid med kommunen sørge for nødvendige smitterverntiltak. Blant annet kan det bare være maksimalt 300 personer i anlegget, én og én i heisen samtidig og alle skikort må bestilles på forhånd.

De håper likevel å ta imot flere gjester fram mot åpningen av det nye velkomstsenteret på breen. Bygget, med ambisjon om å bli et av de største reiselivsikonene i Hardanger, skal blant annet inneholde restaurant, informasjonssenter og kurs- og møtelokaler.

– Når velkomstsenteret åpnes i juni blir Folgefonna et mye mer attraktivt reisemål. Da får vi tilbud som passer for mange ulike målgrupper – ikke bare skiinteresserte, sier Iversen.

HARDANGER: Rammen rundt Folgefonna (bakerst) er strålende, med mange andre attraksjoner. (Foto: Bjørn Moholdt)

Felles retningslinjer

Det mener også Sjur Vågen i Visit Hardangerfjord – destinasjonsselskapet i Hardanger-regionen. Han omtaler Folgefonna som en unik opplevelse og oppfordrer nordmenn til å turen i sommer.

– Fonna er blant de fremste opplevelsene i Hardanger og Norden. Dagens turister er interessert i unike opplevelser og urørt natur. Folk kommer verden rundt for å oppleve dette, og nå har nordmenn en gyllen mulighet til å støtte det lokale reiselivet og få en unik opplevelse med på kjøpet, reklamerer Vågen.

Flere skianlegg har fått kommunens velsignelse til å åpne opp, men de fleste holder stengt. Dombås Skiheiser,  Røldal Skisenter, Myrkdalen Fjellheiser, Haukelifjell Skisenter, Sirdal Skisenter, Sogndal Skisenter – Hodlekve og Hovden Alpinsenter – tillegg til Fonna – holder nå åpne.

Flere vil etter hvert trolig følge disse, etter hvert som vår blir til sommer. Mange av anleggene brukes blant annet som sykkeltransport og andre sommerlige aktiviter.

– Det viktigste nå er at vi ikke gjør noe overilt, og er nøye med retningslinjene, sier Camilla Sylling Clausen.

Hun er generalsekretær og daglig leder i Alpinanleggenes Landsforening (ALF). Med sine 209 medlemmer organiserer ALF alt fra de store alpinanleggene til de helt små, og Sylling Clausen understreker at det er kommunene som til slutt avgjør hvem som får åpne eller ikke.

– På den bakgrunn ønsker vi nasjonale retningslinjer. Da blir det mer forståelig for publikum om ett anlegg åpnes, og et annet ikke – fordi de for eksempel ikke oppfyller kravene, sier hun.

– Vår forening har full forståelse at skikjøring ikke er det viktigste i verden akkurat nå. Samtidig er det mange lokalsamfunn som er avhengige av at hjulene kommer igang. På den bakgrunn vil overordnede retningslinjer fra myndighetene være fornuftig når vi nå sakte, men sikkert åpner opp igjen, avslutter Sylling Clausen. ©

Her har man en felles kontroll-ordning!