Myndighetene i den svært populære fiskerlandsbyen Portofino i Italia samt Positano på Amalfikysten griper med dette inn i et forsøk på å kontrollere turist-trengselen.

Skaper fare

Ifølge den italienske storavisen Corriere della Sera vil myndighetene i Portofino like sør for havnebyen Genova bøtelegge selfie-fotograferende turister i det de kaller «røde soner». Størrelsen på bøtene er fra rundt 700 til 3000 kroner, avhengig av forseelsen.

I de regulerte sonene vil forbudet være gjeldende frem til 15. oktober, fra tidlig morgen til klokken seks på kvelden

De nye reglene forbyr reisende å «stoppe og oppholde seg på samlingspunkter og møteplasser for grupper og cruisepassasjerer som venter på å bli tatt ombord på båter eller andre ting», ifølge avisen. «Dvelingen» som de kaller det har tidligere skapt «alvorlige hindringer og potensiell fare».

Portofino-ordfører Matteo Viacava sier til Corriere della Sera at de nye reglene «tillater alle turister som kommer til Portofino å få mest mulig ut av landsbyen, men sørger også for sikkerheten på torget».

Stive bøter

I følge det italienske nyhetsmediet Il Post forbyr også ordføreren i Amalfikystens mest populære turistby turister å oppholde seg for lenge på de mest besøkte stedene. Fra påskehelgen innførte nemlig ordfører Matteo Viacava i Positano sør for Napoli røde soner for å begrense trafikkorkene som forårsaker store problemer i høysesongen.

Mye av trafikkorken er forårsaket av turister som stopper for å ta bilder av seg, med et av verdens mest ikoniske landskap i bakgrunnen. 

Dette gjør de altså noe med, for dveler du for lenge kan det koste deg en bot på opptil 3000 kroner.

Flere følger

Portofino og Positano er ikke de eneste italienske byene som implementerer regler for å dempe folkemengdene. I fjor introduserte Napoli en enveisregel for fottrafikk i en populær gate fylt med julekrybber for å redusere folkemengden. Og i 2021 begynte Venezia å spore besøkende ved å bruke byens omfattende nettverk av overvåkingskameraer og mobiltelefon-sporing for å bekjempe overturismen.

I tillegg til Italia har også populære byer i Frankrike, som Marseille og Korsika, begynt å begrense besøket for å kontrollere turismen. ©