Europas badevann – fra Atlanterhavet til Middelhavet – består stort sett enestående kvalitet for bading. For mange av oss er nettopp det å bade en viktig del av ferieoppholdet, og da kan det være greit å styre unna steder der du risikerer å bli syk.
Utmerket badevann
De fleste stedene i Europa er imidlertid trygge, ifølge en ny undersøkelse av Det europeiske miljøbyrået. Det er imidlertid en viss variasjon, avhengig av hvor du er og i hva slags vann du bestemmer deg for å ta en dukkert i.
Generelt er vannkvaliteten i havet er generelt bedre enn for eksempel i elver og innsjøer.
I 2023 ble rundt 85 prosent av 22 081 badevann ved kysten innenfor EU klassifisert som utmerket, mot i underkant av 79 prosent av innlandsbadevann. Reisemål som Kypros, Østerrike, Kroatia og Hellas leder an. Der ble 95 prosent eller mer av badevannet vurdert som utmerket.
Land som Albania, Belgia, Estland, Ungarn og Polen kom imidlertid noe til kort. Her oppfyller mindre enn 70 prosent av badevannet EU-standarden.
Stenger utrygge områder
Totalt sett oppfylte 96 prosent av alt badevann i EU i fjor minimums-standarden, slik badevannsdirektivet (BWD) krever. Rapporten fremhever at kvaliteten på Europas badevann har blitt bedre, noe som skyldes behandling og håndtering. Det er kuttet i forurensninger og patogener, noe som gjør en gang forurensede byområder trygge for svømming.
I noen EU-land, som Sverige, Nederland, Irland og Estland, har imidlertid tre prosent eller flere av badeplassene dårlig kvalitet. Når et sted merkes som dårlig stenges det for neste sesong, noe som betyr at det ikke er trygt å svømme der.
Da må det tas skritt for å forbedre situasjonen.
Sjekker jevnlig
Det europeiske miljøbyrået identifiserer utsatte badeomåder og etablerer deretter overvåkingsplaner for kyst, overgangsvann, elver og innsjøer om de finner utfordringer. EU-direktivet dekker ikke svømmebasseng eller boblebad.
Forurenset vann kan forårsake helseproblemer ved svelging, som mageproblemer og diaré. Det kan også føre til infeksjoner i ører, øyne og luftveier, og noen ganger mer alvorlige sykdommer.
På den bakgrunn testes jevnlig badevann for E. coli og andre bakterietyper som indikerer forurensning av kloakk og gjødsel.
Bedring i Paris
Basert på bakterienivåene klassifiseres deretter vannkvaliteten som «utmerket», «god», «tilstrekkelig», eller «dårlig». I 2015 lanserte Paris en plan for å forberede Seinen for svømming innen OL i 2024, og investerte 1,4 milliarder euro – godt over 15 milliarder kroner – til prosjektet. Innen 2025, etter lekene, vil folk i den franske hovedstaden ha tilgang til svømmeområder langs Seinen ved Bras Marie, Bras de Grenelle og Bercy.
Per nå er bygningsarbeider i Paris og hovedstadsområdet fullført. Dette inkluderte oppgradering av avløpsrenseanlegg med desinfeksjonsenheter , som inkluderer regnvannsbassenget Austerlitz. Det har en kapasitet tilsvarende 20 olympiske svømmebassenger. ©