På flere områder demper nordmenn forbruket, som følge av høyere rente og generelt strammere økonomi.  Det har også vært et betydelig fall i reisesalget.

– Ikke uventet, sier kommersiell direktør i Finn Reise, Terje Berge, til nettstedet Flysmart24.

Ordner selv

Interessen for å reise er likevel stor, men flere velger rimeligere reisemål. Som Albania, som akkurat nå ifølge turoperatøren TUI er like populært som Mallorca, og mer populært enn Kreta sommeren 2024.

Ifølge kommunikasjonssjef Anne Mørk-Løwengreen eksploderte interessen denne sommeren. 

– Den svake kronekursen kombinert med inflasjon i eurosonen er trolig noe av årsaken til at nordmenn ville ha alternativer med et lavere prisnivå, sier Mørk-Løwengree i en pressemelding.

Antallet bestillinger til Albania økte med 34 prosent sommeren 2023 sammenlignet med året før. Denne trenden har bare vokst seg sterkere.

– Ser vi på våre dynamiske pakkereiser, hvor man setter sammen et passende rutefly og hotell på egen hånd, er det nå flere som har bestilt sommerferien til Albania enn til Kreta, sier kommunikasjonssjefen. 

For neste sommer ligger bestillingene på samme nivå som til Mallorca.

Spennende land

For å sikre deg – og det faktum at pakkereisene til Albania er med rutefly – mener Mørk-Løwengreen det kan være lurt å bestille i god tid i forveien. 

Bestillingstallene nå tyder på at dette er noe mange er klar over.

Med TUIs dynamiske pakketering kan du skreddersy reisen etter det som passer deg best, enten du har fem eller ni dager til rådighet. Du kan også fly med flyselskapet du foretrekker. Normalt har charterturer gjerne faste lengder på syv eller 14 dagers varighet, mens du her velger  mer fritt.

– Albania beskrives ofte som en herlig blanding av Italia og Tyrkia, med fantastisk mat og en særegen gjestfrihet, sier Mørk-Løwengreen.

LES MER: Albania – ute av skyggen!

En interessant og dramatisk historie i tillegg til gode opplevelser og aktiviteter, trekker også stadig flere til landet.

Mange stamgjester

For nordmenn på sparebluss er prisen for en reise til Albania betydelig lavere enn til reisemål lengre vest i Middelhavet. Også hotellprisene er generelt lavere enn i Spania og Hellas.

­– Vi ser også at også Bulgaria er mer populært nå, antagelig av samme grunn. Inflasjon og svak krone betyr ikke at folk vil velge bort utenlandsferien, men enda flere ønsker seg ferie i land hvor man får mest mulig ut av feriebudsjettet, sier Mørk-Løwengreen.

En annen tendens som ifølge henne er sterk akkurat nå er at mange er tidlig ute og bestiller sommerferien på Samos og Zakynthos i Hellas.

– Dette er gjerne stamgjester som er klar over at det blir fort utsolgt til disse øyene. Her er det mange små hoteller. Hvis man har et favoritthotell, må man være raskt ute, understreker Mørk-Løwengreen

Hun ser for TUIs del en oppadgående kurve og økende interesse for sommeren 2024 akkurat nå.

– Snøen har allerede meldt sin ankomst enkelte steder. Da er det deilig for mange å ha en sommerferie i varmen og se fram i mot, konkluderer Mørk-Løwengreen. ©