Stadig flere gjør det – langtidsleier husvære i andre land i Europa. Det kan være flere grunner for å leie seg et sted i andre land. Lære seg et nytt språk, bli kjent med kulturen, varmere vær – eller en kombinasjon av alt dette.

Digitaliseringen gjør det også mulig for flere å reise ut og arbeide på distanse. I følge en rapport laget av Deluxe Homes, en amerikansk utleier av feriehjem, er det fire europeiske byer som peker seg ut: Stockholm, Wien, Helsinki og Lisboa. 

Har det meste

Selskapet beregnet den gjennomsnittlige husleien per kvadratmeter i noen av de mest populære  reisemålene og utformet deretter en liste over de dyreste og billigste stedene å leie en leilighet.

Lisboa er den ubestridte vinneren. Der koster en ettroms leilighet på vel 50 kvadratmeter rundt 11 850 kroner i måneden (rundt 220 kr/kvm). Portugal er av flere vurdert som et av de beste landene å pensjonere seg i.

LES MER: En sang om Lisboa! 

Og selv om den portugisiske hovedstaden blir dyrere som følge av stadig større interesse utenfra, er boliger der fortsatt betydelig rimeligere å leie enn i andre vesteuropeiske byer. 

Lisboa drar også nytte av at det er sol her (nesten) hele året, fantastiske strender bare en kort tog- eller bybusstur fra sentrum, et variert  kulturliv og fenomenal mat. 

Byen har også et stort «expat»-samfunn – mye fordi den har blitt populær blant innflyttede arbeidere, spesielt de som jobber med teknologi og i oppstart-selskaper.

Best å bo i

Helsingfors er den nest rimeligste byen å etablere seg i. Den finske hovedstaden, som ligger på en halvøy i Finskebukta, består av over 300 øyer og har en strålende – om enn underkjent – matkultur og mye kultur å by på.

LES MER: Typisk finsk!

I følge Deluxe Homes koster en gjennomsnitlig 50 kvadratmeter stor leilighet med ett soverom 9600 kroner i måneden. I sentrum koster den samme leilighetene vel 15 000 kroner i måneden, men velger du en et stykke utenfor sentrumsområdene kan du finne ettroms leiligheter til rundt 9000 kroner.

Wien og Stockholm deler tredjeplassen for de rimeligste leieprisene. Deluxe Homes påpeker at selv om de gjennomsnittlige leieprisene per kvadratmeter i de svenske og østerrikske hovedstedene er ganske like (omtrent 235 kroner), er gjennomsnittsleiligheten i Wien mye mindre (9060 kroner for 38 kvm) enn i Stockholm (11 800 kr for 50 kvm). 

LES MER: Ta en weekend i Wien!

Takket være sin utmerkede infrastruktur, gode utdannings- og helsetjenester, samt sitt verdensberømte kulturliv er Wien rangert som den beste byen å bo i i verden åtte ganger det siste tiåret. 

LES MER: Store lille Stockholm!

Stockholm kom på 43. plass i samme rapport. ©