I løpet av en måned skal New Zealands nasjonale flyselskap veie 10 000 passasjerer. Bakgrunnen er at piloter bedre kan kjenne vekten og balansen på flyene før avgang.

Standardvekt

Målingen blir ikke synlig for andre, understreker flyselskapet. Innveiings-dataene forblir anonyme selv for flyselskapets ansatte.

– Vi veier alt som skal med flyet – fra lasten til måltidene ombord og bagasjen i lasterommet, sier en representant for flyselskapet i en uttalelse.

– Med denne målingen utarbeider vi snittvekten på passasjerene, mannskap og kabinbagasje.

Krav om målingen kommer fra Civil Aviation Authority, som overvåker landets luftfartsmarked.

Flyselskapene har i henhold til luftfarts-forskriften ulike måter for å beregne flyenes passasjervekt på. Et alternativ er å med jevne mellomrom gjennomføre undersøkelser slik Air New Zealand gjør for å etablere en gjennomsnittsvekt. Et annet er å godta en standardvekt fastsatt av myndigheten.

Enkelt – og frivillig 

For øyeblikket er vekten myndighetene har bestemt for personer 13 år og eldre 86 kilo. Det inkluderer håndbagasjen. 

Sist myndigheten endret den gjennomsnittlige passasjervekten var i 2004. Da ble den økt fra 77 kilo.

Kanskje ikke overraskende blir newzealandere. Den siste nasjonale helseundersøkelsen satte fedmefrekvensen for voksne til 34 prosent, som opp fra 31 prosent et år tidligere. Forekomsten av fedme hos barn økte til 13 prosent, opp fra ti prosent et år tidligere.

Air New Zealand understreker at det ikke er noe å frykte innenriks-passasjerene som må opp på vekten.

– Det er enkelt, det er frivillig, men slik vil passasjerene hjelpe oss med å fly trygt og effektivt, hver gang, sier selskapets representant i en kommentar.

Undersøkelsen var til og med 2. juli. ©