Det er fremveksten av delta-varianten som har tvunget de greske myndighetene til å iverksette umiddelbare tiltak. Mandag kunngjorde statsminister Kyriakos Mitsotakis at mobile enheter skal settes opp for å akselerere vaksinasjonen mot covid-19.

Ingen dag å miste

Statsministeren bekrefter med det en økende forekomst av delta-varianten i Hellas. Spesielt på Kreta har det vært en «betydelig økning» i antall covid-tilfeller de siste dagene.

– Økningen har vært på 75 prosent sammenlignet med forrige uke, sier Mitsosakis.

Mandag var det ifølge ham rundt 6000 aktive smittetilfeller.

Neste «handlingsfase» vil inkludere involvering av lokale myndigheter, kirken, næringsliv og samfunnet.

– Vaksinasjonsmålet må opprettholdes, selv om sommeren er her, sier Mitsotakis.

Ifølge ham vil det i samarbeid med helsedepartementet settes opp mobile vaksinasjonsenheter på alle turistområder rundt om i landet.

– Vi kan ikke kaste bort en eneste dag, sier statsministeren om tiltaket.

Må følges opp

Per nå har 56 prosent av landets voksne befolkning fått minst én vaksinedose, og nesten 47 prosent er fullvaksinert.

Kyriakos Mitsotakis henstiller nå til alle innbyggere om å vaksinere seg slik at landet raskest mulig kan oppnå 70-75 prosent dekning og dermed flokkimmunitet. Det er ifølge ham ingen unnskyldning lenger for ikke å la seg vaksinere, siden vaksinen nå er tilgjengelig for alle.

Samtidig ber Mitsotakis lokale myndighetene om å følge opp beskyttelsestiltakene landet har innført, og at inspeksjoner utføres spesielt på steder og i situasjoner som er mer «sårbare og kan knyttes til en raskere spredning viruset».

Statsministeren sier en handlingsplan samt hvilke reaksjoner som blir implementer ved brudd på smittevern-tiltakene blir kunngjort neste uke. ©