Harry Theoharis vil med dette få slutt på ryktene om at vaksinasjon blir eneste mulighet for å komme seg inn i landet.

– Ingen hoteller i landet vil nekte besøkende å komme om de ikke har blitt vaksinert, sier han til radiostasjonen Thema 104.6FM

– Forutsetningen for å komme og bli er enten den negative molekylære testen eller et vaksinasjons-sertifikat, sier Theohari.

Han la til at om noen av personvern-hensyn ikke ønsker å vise sitt vaksinasjons-sertifikat kan de i stedet presentere en negativ coronavirus-test.

– Under alle omstendigheter blir alle personopplysninger beskyttet, understreker statsråden.

Tanken bak vaksinasjons-sertifikater – som Hellas har vært den sterkeste forkjemperen for innad i EU – er at besøkende skal kunne bevege seg fritt i europeiske land, uten begrensninger. De skal blant annet ikke være forpliktet til å gjennomgå Covid-19-testing. 

På den annen side vil ikke-vaksinerte reisende være forpliktet til å vise frem en negativ PCR- eller antigen-test ved ankomst. Avhengig av situasjonen vil også karantene være et alternativ.

Hellas er i forhandlinger om innføring av et vaksinasjons-sertifikatet med Israel, Kypros og Serbia for å legge til rette for begrensningsfri adgang for reisende. 

EUs medlemsland har blitt enige om retningslinjer som skal muliggjøre etableringen av et EU-bredt akseptert vaksinasjons-sertifikat til «medisinske formål». Europakommisjonens president Ursula von der Leyen understreket nylig forslaget den greske statsministerens har gått i front med skal opp til behandling.

Foreløpig har ikke Hellas satt noen dato for når vaksinasjons-sertifikater vil bli akseptert for innreise. Utfordringen fremover blir å etablere systemer som både ivaretar personvernet og sikrer sertifikatenes autensitet. ©