For mange er møtet med «Giorgos» eller «Olympia» en viktig del av ferieopplevelsen. Men – i likhet med i Norge – sliter Hellas med et underbemannet reiseliv.

Utenfor Europa

Verken hotellene eller restaurantene klarer å fylle opp stillingene lokalt. Det håper næringen å bøte på ved å fylle opp arbeidsstyrken med «tredjelandsborgere».

Mangelen på arbeidskraft har rammet gresk reiseliv hardt. Det anslås at over 60 000 stillinger (opp fra rundt 53 000 i 2021) forble ledige. Bransjeeksperter sier at antallet sannsynligvis vil nå 100 000 i 2023.

Mye tyder på at problemene vil vokse kommende sommer. Reiselivet er ikke i stand til tiltrekke greske ansatte, og slik store deler av det øvrige Europa opplever vil næringen bli nødt til å fylle opp det store tomrommet med andre.

I hovedsak er løsningen å rekruttere fra utenfor Europa.

Mange sliter

I et brev til regjeringen ber to sentrale hotell-organisasjoner om å få rekruttere arbeidere fra tredjeland til reiselivssektoren – innenfor det gjeldende lovverket. Bakgrunnen for det er at man ser for seg at store deler av rekrutteringen må skje i land utenfor Europa.

– Hotellbransjen har lagt ned en enorm innsats for å tiltrekke seg ansatte fra hjemmemarkedet, uten de ønskede resultatet, skriver de to organisasjonene i brevet til myndighetene.

De understreker samtidig at alle Europas største nasjonale økonomier står overfor den samme utfordringen, noe som vil legge et ytterligere press på rekrutteringen i hjemmemarkedet.

Lovverket, som blant annet omfatter visumreglene, hindrer idag en mer storstilt import av arbeidere fra utlandet. 

Hellas er ikke alene. De fleste ferielandene ved Middelhavet sliter med rekrutteringen, noe som vil prege reiselivet i uoverskuelig fremtid. ©