Ifølge informerte kilder vil reisende fra alle EU-medlemsland, USA, Storbritannia, Serbia, Israel og De forente arabiske emirater fra mandag 19. april kunne komme inn i Hellas. 

Fortsatt restriksjoner

Det vil da kunne skje uten å måtte gjennomgå obligatorisk karantene etter ankomst om du er vaksinert eller kan vise til en negativ PCR-test utført mindre enn tre dager før turen.

Hellas har allerede opphevet karantenetiltak for passasjerer fra Israel.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters blir foreløpig de eneste flyplassene som åpne for reisende fra disse landene i Athen og Thessaloniki, samt på øyene Kreta (Heraklion og Chania), Rhodos, Kos, Mykonos, Santorini og Korfu.

I henhold til dages regler, som utløper 19. april, må alle internasjonale passasjerer som ankommer Hellas kunne vise til en negativ PCR-test og gjennomgå obligatorisk karantene i syv dager.

For besøkende som nå kommer til landet gjelder de samme Corona-reglene som greske borgere gjør.

I dag er restauranter og kafeer fortsatt stengt, reiser mellom prefekturer forbudt og portforbudet er fremdeles på plass. Arkeologiske steder i Hellas har for øvrig åpnet igjen.

Kostbart virus

Sammenbruddet i gresk reiseliv under Corona-pandemien har så langt kostet landet mer enn 230 milliarder kroner. I følge den internasjonale turist-organisasjonen WTTCs årlige Economic Impact Report (EIR) falt den greske turistsektorens bidrag til Hellas’ brutto nasjonalprodukt (BNP) med svimlende 61,1 prosent.

Les mer om Kreta HER!

Det skjedde etter tre år med rekordartet vekst i landets turistsektor. Fallet under pandemien ble derfor desto større, der 65 0000 arbeidsplasser så langt har gått tapt. Totalt sysselsatte turistsektoren i 2019 825 000 mennesker. Fallet til 759 000 utgjør minus 7,9 prosent.

Sett i lys av pandemien og de enorme ringvirkningen det har medført kunne faktisk det gått mye verre, om ikke støtteordningene hadde vært såpass omfattende som de har vært.

Nå er imidlertid situasjonen ved et vippepunkt. Det er lite penger igjen i det offentliges kverktøykasse – reiselivet trenger sårt å komme på fote igjen. Det er bakgrunnen for fremskyndelsen av åpningen.

Viktig bidrag

– Støtteordningene har så langt hindret en total kollaps, sier toppleder i WTTC, Gloria Guevara.

Nå berømmer Guevara den greske regjeringen for den innsatsen som er lagt til grunn for å starte internasjonale reiser på nytt.

– Myndighetene har funnet en balanse mellom smittevernregler og økonomien, ved å tillate internasjonale reiser ut fra klare smittevern-protokoller, sier Guevara.

Ifølge WTTC-rapporten gikk det innenlandske besøket ned med 42,3 prosent, det utenlandske på hele 76,9 prosent.

Les om østsiden av Kreta HER!

Nå er håpet at åpningen for internasjonal turisme, som opprinnelig var fra 14. mai, skal få fart i turismen igjen.

WTTC mener nøkkelen for en restart av internasjonale reiser knytter seg til et tydelig og vitenskapelig basert rammeverk, inkludert rask testing før avreise for alle ikke-vaksinerte reisende, samt forbedrede helse- og hygiene-protokoller og obligatorisk maskebruk.

Den globale reiselivs-organisasjonen støtter også innføringen av digitale helsepass, som for eksempel EU-kommisjonens «grønne» sertifikater.

Ifølge WTTCs beregninger kan en restart av internasjonal turisme fra juni av gi et betydelig bidrag til den globale «bunnlinjen», med nærmere 50 prosent økning inneværende år sammenlignet med fjoråret. ©