EASA-godkjenningen gjelder også i Norge. Flytypen ble satt på bakken våren 2019 etter to ulykker som kostet 346 mennesker livet. Etter det har Boeing gjort endringer på modellen for å få ny godkjenning.

Flere godkjenninger

Ifølge EASA er fire hovedkrav oppfylt, men det utdypes ikke hvilke krav det er snakk om. Ifølge nyhetsbyrået AP er det krevd oppgraderinger på programvare, ombygging i det elektriske systemet, vedlikeholdsarbeid, oppdateringer i operasjons-manualen og ny opplæring for mannskap.

Dermed kan flyene igjen settes inn på alminnelige ruter 22 måneder etter at det ble innført flyforbud for typen.

Det var en programfeil i flyenes styresystem (MCAS) som ble utpekt som årsaken til de to flystyrtene. Under visse omstendigheter kunne programvaren presse flyets nese ned selv om pilotene forsøkte å rette flyet opp. Men EASA besluttet raskt at en bredere sikkerhetssjekk var nødvendig.

Luftfartstilsynet har tidligere sagt at det likevel kan ta litt tid å få flyene i trafikk igjen, fordi tilsynet må forsikre seg om at alle nødvendige oppdateringer, prosedyrer og formaliteter er på plass først.

Også i andre deler av Europa vil det ta tid, blant annet for å sørge for at alle får den riktige treningen.

Alle piloter som skal fly 737 MAX-fly må nå gjennomføre spesialtrening, blant annet i en egen simulator. Det skal sikres at pilotene er kjent med den nye utformingen av flyet og er i stand til å håndtere spesifikke scenarioer som kan oppstå under flygingen.

I USA ble Boeing 737 MAX satt tilbake i trafikk rett før nyttår. Det er også godkjent i Brasil og i Canada.

Enorme tap

EASAs vurdering ble gjort helt uavhengig av Boeing og det amerikanske luftfartstilsynet og uten økonomisk eller politisk press, opplyser de.

Etter omfattende analyser har EASA besluttet at 737 MAX trygt kan brukes igjen, sier EASA-direktør Patrick Ky.

– Vi stilte vanskelige spørsmål helt til vi fikk svar og presset på for løsninger som var tilfredsstillende for våre strenge sikkerhetskrav, sier Ky.

På grunn av begrenset reiseaktivitet med Corona-restriksjoner kan det ta lengre tid før flytypen er tilbake for fullt i kommersielle flyginger. EASA vil fortsette å observere flyet etter flygingen gjenopptas.

Problemene har stått i kø for den den amerikanske flyprodusenten. I tillegg til de enorme utfordringene med MAX-flyene har også pandemien gitt giganttap. I fjor endte underskuddet på drøyt 102 milliarder kroner. Underskuddet i 2019 var til sammenligning på 5,5, milliarder kroner.

I tillegg har utviklingen av siste generasjon 777X-fly vært preget av forsinkelser, noe som ifølge Boeing har kostet selskapet ytterligere 55 milliarder kroner.

– Den kraftige innvirkningen pandemien hadde på kommersiell luftfart, kombinert med at 737 MAX-flyene ble satt på bakken, var utfordrende for vårt resultat, sier selskapets toppsjef Dave Calhoun i en kommentar til resultatet.

For Norwegian som både har 737 Max i bestilling og i sin flåte i dag, har godkjenningen lite å si akkurat for øyeblikket.

– Vi står midt i en rekonstruksjonsprosess og har mellom syv og ni i fly i luften, det er 737-800-fly. Vi skal opp til 50 fly til sommeren, men det er for tidlig for oss å si noe om 737 Max nå, sier pressesjef Tonje Næss i Norwegian til NRK. ©