Det skjer nesten 50 år etter at det nesten 2000 år gamle Domus Tiberiana – Tiberius’ hus – ble stengt for restaurering,

Fra Neros tid

Palasset var hjemmet til herskere i Romas keiserperiode. Det enorme palasset gir vidstrakt utsikt over Forum Romanum nedenfor.

Etter flere tiår med strukturelt restaureringsarbeid kan publikum nå komme på besøk. Utgravningene har avdekket gjenstander fra århundrer med romersk liv etter imperiets forfall.

Direktøren for Colosseums arkeologiske park, Alfonsina Russo, som inkluderer Palatinerhøyden, kaller i en uttalelse de restaurerte bygningene for «et maktpalass par excellence».

Selv om domusen, eller residensen, er oppkalt etter Tiberius, som styrte romerriket etter Augustus død, indikerer arkeologiske studier at palassets grunnmur stammer fra keiser Neros tid, kort tid etter brannen i år 64 evt, som ødela store deler av byen.

Etter romerrikets undergang ble residensen forlatt i århundrer, inntil adelsfamilien Farnese på 1500-tallet utviklet en omfattende hage rundt ruinene.

Mange funn

Domus Tiberiana, bygget i den nordvestlige skråningen på en av det gamle Romas syv åser, regnes som det første ekte keiserpalasset. Foruten keiserens residens inkluderer bygningskomplekset hager, områder for gudedyrkelse, kvartaler for vaktstyrken som beskyttet herskeren og et serviceområde for arbeidere knyttet til Forum Romanum.

Utgravings- og restaureringsarbeid, som også ble utført under pandemien da turismen i flere måneder var på et lavmål, hjalp arkeologer med å sette sammen århundrer med historie på et sted som «på en eller annen måte er blitt glemt».

Besøkende i det gjenåpnede palasset vil kunne oppleve hundrevis av gjenstander som er funnet underveis i utgravingene, inkludert flere i metall og glass. Det er også gravd opp statuer, andre dekorasjoner og eldgamle mynter. ©