Selv om krypten ikke ble skadet i brannen ble den pakket inn i blystøvet som oppsto. Siden brannen i april i fjor har rengjørings-mannskaper arbeidet intenst med å fjerne det farlige avfallet på og rundt krypten.

I BRANN: En hel verden var i sorg over brannen som la store deler av Notre Dame i ruiner.

– Det var bly overalt. Ødeleggelsene tiltok fordi vi måtte slå av ventilasjonssystemet, sier sjefkurator for krypten, Sylvie Robin, til magasinet Smithsonian.

«… håpet at Notre Dame er fullt ut restaurert og åpnet før 2024, da Paris er vertskap for sommer-OL.»

For henne og alle dem som har arbeidet med restaureringen var åpningen av krypten veldig spesiell – og emosjonell.

– Åpningen gir oss håp, understreker Robin.

Krypten åpnet for publikum i forrige uke med en helt ny utstilling. Den forteller historien om katedralen, med spesielt fokus på forfatteren Victor Hugo – mannen bak Ringeren av Notre Dame, samt arkitekten som designet katedralens ikoniske gotiske spir, Eugene Viollet-Le-Duc.

De som har anledning til å komme får se tegninger, filmer og annet materiale knyttet til Hugos karakterer. Fotografier av spiret fra midten av 1800-tallet vil trolig glede mange hard core Notre Dame-fans – og fotointeresserte.

Utstillingen er anrettet rundt kryptens mest spektakulære attraksjon – rester av gamle vollgraver og termiske bad gravd ut under Paris. Artikler fra arkeologiske utgravninger på Ile de la Cite, øya der katedralen ligger og den franske hovedstaden ble grunnlagt, er også utstilt.

Her er en video fra åpningen av krypten:

Krypten er ikke offisielt knyttet til katedralen. Den ligger under den offentlige plassen foran det massive kirkebygget, som åpnet igjen for publikum i juni. Utstillingen er planlagt å vare til 2022 – forhåpentligvis til etter av Corona-pandemien har sluppet taket.

Selve katedralen forblir stengt. Den franske presidenten Emmanuel Macron håper dog at Notre Dame er fullt ut restaurert og åpnet før 2024, da Paris er vertskap for sommer-OL. ©

GAMLE RUINER: Under jorden finnes det etterlatenskaper etter romerne.
UTSTILLING: Flere fotografier og tegninger av en berømte kirken er å se på utstilingen, som varer frem til 2022.