Tove Voss (76) er en velkjent skikkelse i norsk reiselivsbransje. Mange reisende har også møtt henne på tur, eller i andre sammenhenger. Hun er tett på, både på reisemålene, produktene og de hun sender på ferie.

Forstår ikke

Nå har pandemien ført til at hun gir seg i denne runden, selv om den godt voksne damen ikke har tenkt å gi seg helt med reiser.

– Det avhenger hvor lenge pandemien varer, men jeg kommer til å ha en fot i reiselivet også neste år, «advarer» hun.

Det var Corona-pandemien som (fra neste uke) fikk henne til å tre ut av jobben som daglig leder i Vista Travel, som hun startet etter overgangen fra Escape Travel – en operatør Voss i sin tid var med og bygda opp fra grunnen av.

Før den tid var hun sammenhengende 15 år i utlandet på ulike reisemål. Hun var salgssjef i det som den gang het Star Tour (nå TUI), direktør i Globetrotter, direktør og gründer i Select Tours, og direktør i Kuoni (som tidligere eide Apollo). Inntil hun som nevnt var med å starte Escape Travel.

Etter den tid trodde mange hun skulle gi seg, men den gang ei. Hun bygde opp Vista Travel fra grunnen av, men nå forlater hun altså skuta. Pandemien ble en slags spiker i kista. Selskapet lever ifølge henne videre, selv om alle der nå er i permisjon.

– Jeg tror ikke folk fullt ut forstår hvor dramatisk dette er for turoperatørene som lever av å sende folk ut av landet på tur, forklarer hun.

Gir seg ikke helt

– Det har vært seks måneder med kanselleringer, og vi ser ikke noe lys i enden av den tunnelen før det dukker opp en vaksine, fortsetter Voss.

Alle kan ifølge henne heller ikke begynne med rundreiser i Norge, som flere utenlands-aktører har startet opp med.

Tove elsker å produsere turer, og det får hun ikke gjort nå. Derfor velger hun å slutte.

– Vista Travel går inn i en «time-out» i noen måneder, til man ser at pandemien letter, eller en vaksine gjør at virksomheten kan starte opp igjen, sier hun.

Hun forsikrer at alle Vistas kunder har fått eller vil få sine penger tilbake – en stor utfordring for selskaper av denne typen. For selv om turene blir kansellert var mesteparten av selskapets midler allerede forskottert samarbeidspartnere i utlandet, som på sin side ikke hadde økonomisk evne til å tilbakebetale for tjenesten de ikke kunne levere da landene stengte ned.

– For å overleve må mange av operatørene benytte seg av lånet de har fått av Innovasjon Norge, men de skal betales tilbake med renter, understreker hun.
Det kan blir tøft, selv når Corona-tåken letter. Likevel gir ikke Tove opp.

– Jeg kaster ikke inn håndkleet for godt, nei, konkluderer hun.

Det er en hel reisebransje – og de reisende hun har sendt ut på tur – glade for. ©