Området kalt Gion er et populært reisemål for turister. Nå stenges flere av smugene med private eiendommer på grunn av besøkende som ikke har oppført seg. 

Feilaktig fremstilt

I Gion trenger ofte besøkende seg sammen for ta områdets beboere i nærmere øyesyn – geishaene i sine fargerike drakter..

– Det blir ofte for mye av det gode, sier en talsmann for beboerne.

– Vi vil sette opp skilt som forteller turister om å holde seg unna våre private gater, sier vedkommende til nyhetstjenesten Associated Press.

Skiltene er både på japansk og engelsk, påydende «dette er en privat vei, gjennomkjøring forbudt». Varselet er riktignok hovedsakelig rettet mot fotgjengere, selv om den japanske versjonen er noe mer generisk.

For overtredelser er det snakk om en bot på 10 000 yen – nærmere 800 kroner. Forbudet omfatter flere boligområder i Gion. De offentlige gatene forblir åpne for turister. 

Disse skiltene er ikke nye, og har ikke klart å avskrekke folk fra å ta bilder av kvinnene, som opptrer som underholdere og samtalepartnere, og ofte feilaktig fremstilt som sexarbeidere.

Trenger seg på

I Gion er det vanlig å se tradisjonelle geiko- og maiko-underholdere på vei til forestillinger rundt om i byen. Underveis støter de ofte på horder av besøkende som vil ta bilder av dem.

Det kan bli i meste laget, som har gjort at det er blitt iverksatt tiltak for å regulere besøket.

I desember oppfordret et råd med innbyggere i Gion byregjeringen om å innføre tiltak mot uregjerlige turister, som ser på bydelen som en eneste stor «fornøyelsespark».

I en uttalelse fra Kyotos byregjering blir det bekreftet at forbudet mot å gå inn i Gions trange private gater vil tre i kraft fra april, selv om det er uklart hvordan restriksjonen vil bli håndhevet.

– Vi ønsker i grunnen ikke å gjøre dette, men er desperate, sier byrådsmedlem Isokazu Ota til AP, som legger til at det vil bli satt opp skilt som minner besøkende om de nye tiltakene.

Ifølge ham ignorerer alt for mange skiltene i bydelen der man ber om å holde avstand til geishaene og avstå fra å fysisk ta på kvinnenes kimonoer, noe som slett ikke er uvanlig. 

Det har også vært klager på personer som har trengt seg inn på privat eiendom.

Områdets hovedvei, Hanamikoji-gaten, vil fortsatt være åpen for turister.

Økt turisme

Kyoto, Japans hovedstad i mer enn tusen år frem til 1868, er ikke det eneste japanske reisemålet som sliter med overturisme siden Corona-restriksjonene ble opphevet i april i fjor.

Denne uken sa myndighetene i Yamanashi-prefekturet at de vil begynne å kreve 2000 ¥ (rundt 120 kroner) for å bestige Fuji-fjellet, hvor turgåere har bidratt til forsøpling og utgjør helserisiko ved å forsøke seg på «hurtigoppstigninger» av det 3776 meter høye fjellet. 

Det vil også bli satt opp daglige besøksbegrensnigner når klatresesongen starter i juli.

Antall utenlandske besøkende til Japan steg med 79,5 prosent i januar fra året før til rundt 2,69 millioner, og nådde nivåer som ble satt i samme måned i 2019 – før pandemien tvang Japans regjering til å innføre reiserestriksjoner.

Det største antallet reisende kom fra Sør-Korea, deretter fra Taiwan og Kina, ifølge det lokale nyhetsbyrået Kyoto. ©