Normalt ville badebyen Eilat i det sørlige Israel vært fullpakket med israelske og utenlandske turister på denne tiden av året. 

Fylt av pressefolk

Men siden overraskelsesangrepet fra Gazastripen 7. oktober har Israel vært i krig med islamist-organisasjonen Hamas.

Den spente situasjonen gjør at mange israelere er evakuert vekk fra krigssonen rundt Gazastripen og må nå bo på hotell, blant annet i turistområder som Eilat

– Eilat og andre områder i Israel har blitt områder for israelere som har flyktet fra hjemmene sine nær Gazastripen, sier Yaniv Belhassen, professor i turisme ved Ben-Gurion University, til nettavisen Travel Weekly. 

LES OGSÅ: Mirakelet i ørkenen!

Han forventer at flyktningene reiser hjem tidligst om en måned, avhengig av utviklingen i krigstilstanden mellom Israel og Hamas.

Den israelske hotellgruppen Brown Hotels, med 18 hoteller i blant annet Tel Aviv, Jerusalem og Eilat, opplyser at mange av hotellene deres i dag også huser israelske flyktninger. Hotellet Carlton Tel Aviv er blant hotellene med mange israelske flyktninger, samt mange utenlandske pressefolk som dekker krigen.

Hardt rammet

Regningene for hotellopphold for israelske flyktninger betales delvis av Israels turistdepartement. Her sier visedirektør for markedsføring, Pini Shani, at den israelske regjeringen betaler for hotellopphold for flyktninger – og slik gir sårt tiltrengte kontanter til landets turistsektor, som har ingen inntekt i denne tiden fra utenlandske turister.

– Mange hoteller, restauranter, barer, kafeer og andre steder brukt av turister har nå fått kraftig reduserte inntekter, sier professor i turisme Yaniv Belhassen.

LES OGSÅ: Tel Aviv – en by på randen!

Det samme gjelder israelske reisebyråer og turoperatører. Belhassen frykter at mange mindre bedrifter i reiselivsnæringen ikke vil klare inntektsnedgangen. Dermed vil tjenestene mangle når Israel åpner igjen for utenlandske turister.

Krigstilstanden har rammet Israels turisme hardt. Ifølge landets turistdepartement var det ventet 4,2 millioner ankomster av utenlandske turister i år. Rundt én million av disse er fra USA – det største turistlandet i Israel. 

I 2019, året for pandemien, ankom 4,5 millioner utenlandske turister Israel.

Da krigen startet 7. oktober ble rundt 500 nordmenn strandet i landet. De fleste av disse er nå evakuert ut. ©