Myndighetene har bestemt at land som tidligere var grønne, og som vi kunne reise til på normale reiseforsikrings-vilkår, nå skal være gule. Det skjer for å signalisere at vi skal unngå alle utenlandsreiser som ikke er strengt nødvendig.

Europeiske

Det er med andre ord ikke karanteneplikt for reiset til og fra gule land. Det får heller ingen umiddelbare konsekvenser for reiseforsikringen din.

– De gule landene/områdene omfattes ikke av reiserådet, men det vil foreligge beskrivende reiseinformasjon fra UD på disse, slik at folk vet hvilken risiko de tar ved å reise dit, sier Andreas Bibow Handeland, kommunikasjonsrådgiver i Europeiske Reiseforsikring.

OVERSIKT: Smittekartet per 12. august.

Europeiske dekker avbestillinger dersom et land eller område skulle bli rødt og fortsatt er rødt når det er 14 dager eller mindre frem til avreise. Det er samtidig viktig at du som kunde tar kontakt med fly- eller reiseselskapet ditt før du går videre med saken, slik at forsikringsselskapet vet hvilke utgifter de sitter igjen med selv.

* Reiseforsikringen gjelder som normalt i landene som nå er gule. Avbestillinger dekkes ikke med mindre et land/område er rødt når det er 14 dager eller mindre til avreise.

* For reise til et rødt land vil ikke reiseforsikringen gjelde på turen.

* Skifter landet eller området farge til rødt underveis i ferien og du reiste på grønt/gult, er du dekket som normalt.

Frende

* De samme vilkårene som gjaldt for grønne land vil nå gjelde for landene som har blitt gule.

* I gule land gjelder reiseforsikringen som normalt

* Avbestilling til land som er røde når du bestiller er ikke dekket hvis avbestillingen skyldes Corona-relaterte hendelser eller reiseråd.

* Har du bestilt reise til et gult (eller grønt land), og landet blir rødt etter at du har bestilt, er avbestilling dekket.

* Reiser du til et rødt land og reiserådet opphører mens du er der, vil reiseforsikringen gjelde i sin helhet, også for Corona-relaterte hendelser.

* Avbestilling til gule land er dekket om du blir akutt syk, eller du kan legge frem legeattest om at det er fare for liv eller helse. Dette gjelder også Covid-19.

Gjensidige

* Gjensidige dekker avbestilling dersom du har bestilt reise til land som tidligere var grønt.

* Befinner du deg allerede i et land eller region som gikk fra grønt til rødt, vil du være dekket av reiseforsikringen på vanlig måte.

* Ber reisende følge myndighetenes reiseråd til enhver tid. Reiser du til et område som er rødt dekkes alle skader så lenge de ikke er relatert til coronaviruset.

* Er du i et land som ble rødt dekker ikke Gjensidige fremskyndet hjemreise eller tapte feriedager hvis ferien avbrytes på grunn av endring i smittesituasjonen, eller det foreligger nye reiseråd for landet du er i.

* Om du booker om reisen for å unngå karanteneplikten dekkes det ikke av forsikringen, heller ikke utvidet hotellopphold grunnet en eventuell karantene.

Tryg og Storebrand

Hos Tryg Forsikring skaper ikke ny fargekoding noen endring i deres reiseforsikring.

Storebrands reiseforsikring gjelder i Norge og alle land og områder hvor Utenriksdepartementets reiseråd er opphevet på avreise-tidspunktet. Dersom landet var gult da du reiste, vil Storebrands reiseforsikring gjelde selv om landet blir rødt når du oppholder deg der.

Reiseforsikringen dekker de avbestillings-kostnadene du ikke får refundert fra reisearrangør, flyselskap eller overnattingssted. Dette gjelder så lenge UD fraråder reise på avreise-tidspunktet, og reisen ble bestilt da landet var merket grønt/gult.

Storebrands reiseforsikring dekker ikke avbestilling av:

* Reise til land/område hvor det foreligger et reiseråd på bestillingstidspunktet for reisen.

* Reiser som må avlyses på grunn av lokale innreise-restriksjoner. Dette gjelder også hvis det kommer nye lokale restriksjoner, etter at du har bestilt reisen. (Det må foreligge offisielle reiseråd fra Utenriksdepartementet for å få dekket avbestilling.)

* Avbestilling av innenlandsreiser. ©