COVID-19-epidemien er ikke lenger bare en trussel mot mennesker. Det viser seg også at kjæledyr kan bli smittet. Det er en såkalt pug eller mops i Nord-Carolina som er blitt smittet etter å ha bodd i en husholdning med en mor, far og sønn som alle har testet positivt for Corona-viruset.

Moren, barnelegen Heather McLean, forteller den lokale nyhetsstasjonen WRAL at hunden deres hadde vist noen symptomer.

– Mopser er litt uvanlig ved at de hoster og nyser på en noe merkelig måte, og er glade i mat. Da den en dag ikke ønsket å spise frokosten sin var det veldig uvanlig, sier hun.

CDC mener det foreløpig ikke er holdepunkter for at dyr spiller en betydelig rolle i spredningen av viruset.

McLeans sønn Ben sier til nyhetsstasjonen at hunden pleier slikke alle middagstallerkenene, den sover i morens seng, og koser med den ansikt til ansikt.

– Da er det kanskje ikke rart at også han fikk Corona, sier Ben.

Familiens katt og en annen hund ble også testet, men bare mopsen kalt Winston testet positivt.

Winston var for øvrig bare var syk i noen dager og har det nå bra, ifølge WRAL.

Winston er ikke det første dyret i USA som tester positivt for viruset. 22. april diagnostiserte USAs parallell til Folkehelseinstituttet, CDC, huskatter med SARS-CoV-2, og 5. april fikk en tiger i Bronx dyrehage påvist viruset.

I begynnelsen av mars kunngjorde for øvrig helsepersonell i Hongkong at også en hund hadde testet positivt for viruset i det som «sannsynligvis var et tilfelle av overføring mellom mennesker og dyr».

CDC mener det foreløpig ikke er holdepunkter for at dyr spiller en betydelig rolle i spredningen av viruset, og at risikoen for at dyr sprer COVID-19 til mennesker anses å være lav. I stedet ser det ut til at mennesker kan spre det til dyr under visse omstendigheter.

For å være sikker anbefaler CDC fortsatt at du behandler kjæledyr som du ville gjort andre menneskelige familiemedlemmer. Det vil si ikke å la kjæledyr samhandle med mennesker eller dyr utenfor husholdningen.

CDC anbefaler å holde katter innendørs når det er mulig, gå med hunder i bånd, og sørge for å holde deg minst seks meter unna andre mennesker og dyr. Det foreslås også å unngå hundeparker eller andre steder der mennesker og dyr samler seg.

At «menneskets beste venn» blir smittet gir Corona-situasjonen en ny og uoversiktlig dimensjon. Hunder er ofte i konstant bevegelse, utenfor menneskelig kontroll og kan bidra til at smitten kommer ut av kontroll. ©