Å dekke til ansiktet handler ikke om å beskytte deg selv, men de rundt deg, sa det amerikanske lavprisselskapets toppsjef Joanna Geraghty i en pressemelding mandag.

Kunder vil bli påminnet om den nye regelen via e-post før de ankommer flyplassen, på skilt i hele terminalen og med kunngjøringer på flyet.

– Dette blir den nye fly-etiketten.

Ordningen, som skal tre i kraft fra og med 4. mai, krever at kundene bruker masker eller annet dekke over ansiktet når de sjekker inn, går på flyet og går av.

De blir i tillegg anbefalt å bruke dem på hele flyplassen.

– Ombord blir luften godt sirkulert og rengjort gjennom filtre hele tiden, men i selve kabinen som passasjerene deler med andre må de være hensynsfulle, bemerket Geraghty.

KRAV: Også på flyplassene vil dette bli et mer vanlig syn.

Verneutstyret skal dekke kundens munn og nese.

Kunder vil bli påminnet om den nye regelen via e-post før de ankommer flyplassen, på skilt i hele terminalen og med kunngjøringer på flyet.

BlueJets kabinpersonale har allerede tatt masker i bruk, men de nye, skjerpede reglene gjør JetBlue til det første flyselskapet som krever at passasjerer bruker ansiktsmasker.

Kravet følger den amerikanske parallellen til Folkehelseinsituttet, CDC, sitt forslag om å bruke ansiktsmasker når du er utenfor huset.

Som en ytterligere forholdsregel har JetBlue også begrenset antall ledige plasser ombord på flyvningene for å øke distansen mellom passasjerer og mannskap. Renholdsrutinene er i tillegg innskjerpet, og mat- og drikke-tilbudet blir begrenset for å redusere kontakten mellom mennesker.

For øyeblikket flyr flyselskapet bare inn og ut av Boston, Los Angeles, New York City, San Francisco og Washington, D.C., og begrenser flyvningene til en eller to flyplasser i hver by, foreløpig frem til juni. ©

Oppdatert 2. mai: Alle de store amerikanske flyselskapene krever nå at både passasjerer og besetning benytter munnbind om bord i flyene. Etter at JetBlue innførte påbudet gjør United og Delta nå det samme i et forsøk på å hindre spredning av koronaviruset, fra samme dato.

11. mai følger også de tre flyselskapene Southwest, Alaska og American Airlines etter, skriver Los Angeles Times.

Fagforeningen Association of Flight Attendants, som har over 50 000 medlemmer, har lenge presset på for å få innført påbud om bruk av munnbind på fly.

Her er de norske smittevern-reglene!