Det digitale helsekortet skal ikke minst bidra til å få i gang internasjonalt reiseliv igjen, og utvides til å omfatte et vaksinasjons-sertifikat 29. april.

Generer QR-kode

Etter hvert skal sertifikatet – som ofte omtales som «Corona-pass» – utvides til internasjonale flyreiser, og kunne brukes på festivaler og konserter, men ifølge nyhetsmagasinet Le Monde ikke til barer og restauranter.

Passet kommer samtidig med den franske presidenten Emmanuel Macrons uttalelser om å lette på reise-begrensningene på internasjonale reiser i tide til sommeren. Det inkluderer ikke minst vaksinerte amerikanere, som utgjør en betydelig gruppe reisende til landet. 

Planen er ifølge Macron å «gradvis lette på restriksjonene».

I tiden fremover vil alle som tar en Covid-19-test i Frankrike motta en tekstmelding eller e-post med tilgang til et statlig sertifisert online-dokument. Det vil enten kunne skrives ut eller lagres i appen «TousAntiCovid», skriver avisen The Guardian. 

Det vil i løpet av neste uke også omfatte de som er vaksinert.

Appen genererer en sikker QR-kode, som kan brukes som sertifikat og bevis på at du ikke representerer noen smittefare.

Danmark snart klar

Ifølge myndighetene vil forsøksordningen være en del av et «forsterket, konsolidert og standardisert» system i hele Europa. Uttalelsen fra offentlig hold kommer en uke etter at Didier Reynders, EUs justis-kommisjonær, sa at han forventer at unionens «digitale grønne sertifikat» skal være klart til bruk innen 21. juni.

Frankrike er fortsatt nedstengt. Alle butikker som ikke er «viktige» holder stengt, og det er et krav om at alle landets innbyggere oppholder seg innenfor en radius på ti kilometer fra hjemme sine.

Også Danmark har begynt å teste ut sitt eget helsepass, som gir tilgang til ikke-essensielle virksomheter som frisører. 6. mai planlegger landet å utvide det til å omfatte tilgang til restauranter, museer og kinoer.

Også Nederland prøver ut et system som lar folk som har testet negativt for Covid-19 få delta på live-arrangementer med en såkalt «CoronaCheck»-app. ©