Hurtigrutens nye hybridskip MS Roald Amundsen skal gå med spesial-seilinger fra Tromsø via Bjørnøya til Svalbard. Mens de åtte dager lange turene utforsker sør- og vestkysten av Svalbard har ekspedisjonen som har avgang fra Tromsø 31. juli et historisk sus over seg: Sammen med rundt 200 gjester håper mannskapet å bli det første hybriddrevne skipet som klarer å seile rundt hele Svalbard.

LANGS KYSTEN: MS Finnmarken på vei ut Trollfjorden. (Foto: Thomas Horn Teigen/Hurtigruten)

Åpner opp hotell

Årets sommer blir med andre ord spesiell også for Hurtigruten, som de neste månedene får norskekysten mer eller mindre for seg selv. Rederiet som er blitt et rendyrket cruiseselskap skal ha flere skip i drift langs norskekysten

– Det vi nå gjør er historisk!

– Sommeren 2020 blir en av de mest spesielle i norsk reiselivs historie. Samtidig er det en helt unik mulighet til å oppleve noen av Norges råeste reisemål nesten mutters alene, sier konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten.

Ifølge ham har Hurtigruten etter Corona-krisen slo inn jobbet på spreng med å få opp aktiviteten og ansatte tilbake i arbeid.

Og stadig mer kommer på plass. I rutetrafikken mellom Bergen og Kirkenes – der Hurtigruten har seilt siden 1893 – vil selskapet inntil videre drive fire skip. Skipene følger den vanlige ruteplanen med anløp i 34 havner, som inkluderer kortreist lokalmat og et omfattende utfluktsprogram i samarbeid med lokale leverandører langs kysten.

De siste ukene har Hurtigruten hentet tilbake over 400 permitterte for å sette flere skip tilbake i drift.

– Det føles godt å få gjøre det vi kan for å bidra til at små og store bedrifter langs hele kysten kan få opp aktiviteten igjen, sier Skjeldam.

Vanligvis seiler Hurtigruten med 11 fullbookede skip i rutetrafikken gjennom hele sommeren. Selv med bare noen få skip i drift vil belegget ligge på rundt 30 prosent i sommer.

– Vi har god plass på alle seilingene. Nordmenn alene klarer ikke å dekke opp for de utenlandske turistene som ikke får komme inn i landet, sier Skjeldam.

Pågangen fra eventyrlystne nordmenn den siste tiden har likevel vært så stor at Hurtigruten Svalbard nå har bestemt seg for å åpne enda et av sine coronastengte hoteller – det helt unike Funken Lodge.

– Reiselivet er en bærebjelke i Svalbard-samfunnet, og vi er svært glade for at regjeringen gradvis åpner opp for mer aktivitet. Det gjør at vi kan få flere tilbake i jobb. Vi ser også veldig god pågang for bestillinger inn i 2021, sier Skjeldam.

AKTIVITETER: Kajakkpadling er blant aktivitetene på Hurtigrutens Svalbard-seilinger. (Foto: LISE Dreistel/Hurtigruten)

Flytter grenser

Ifølge ham ligger neste år i bestillinger litt foran fjoråret. Seilinger langs norskekysten og ekspedisjons-cruise til blant annet Antarktis og Arktis har slått an.

– Det er utrolig inspirerende i en tid som har vært preget av reiserestriksjoner og usikkerhet. Det viser at etterspørselen er der, at folk vil ha unike opplevelser, med reiser både til Norge og med Hurtigruten, sier Skjeldam.

Nå håper han på en gradvis åpning for europeiske gjester, og roser regjeringen for å ha fått på plass mer konkrete lovnader om lettelser i Europas strengeste reiserestriksjoner.

– Å få på plass en konkret åpningsdato er viktig for hele den norske reiselivsnæringen, understreker han.

– Det skaper en trygghet og forutsigbarhet utenlandske turister trenger for å velge Norge i stedet for andre reisemål. Dette er ekstremt gode nyheter etter en krisesommer for norsk reiseliv, sier Skjeldam.  

MS Roald Amundsens hybriddrevne søsterskip MS Fridtjof Nansen skal i sommer seile på ekspedisjonscruise fra Hamburg langs norskekysten. Foreløpig gjør reiserestriksjoner at gjestene ikke kan gå i land, men reiseruten er lagt opp for at den lett kan justeres så snart restriksjonene lettes.

– Så fort det er mulig skal vi ta gjestene med på aktiviteter på land sammen med lokale aktører. Skjer det underveis i et cruise er vi klare med gjester med en gang, sier Skjeldam.

Rederisjefen liker forbindelsen til fordums helter som Roald Amundsen, og ønsker som ham å flytte grenser med Hurtigruten. Hurtigruteskipet med samme navn er det første cruiseskipet i verden som seiler på batterier, det første hybriddrevne skipet i Antarktis, det første hybridskipet gjennom Nordvestpassasjen og det første hybriddrevne skipet gjennom Panamakanalen.

– Det vi nå gjør er historisk, konkluderer Skjeldam.

Hurtigruten i sommer

* MS Spitsbergen, som i vinter var hovedrolleinnehaver i NRK-suksessen Svalbard Minutt for Minutt, skal i sommer seile kortcruise ut fra Longyearbyen. De seks dager lange ekspedisjonene tar deg med til noen av de råeste områdene på de vestlige og sørlige delene av Svalbard.
* Svalbard-seilingene både med MS Roald Amundsen og MS Spitsbergen seiles med nedsatt kapasiteten på begge skipene for å gi gjestene bedre plass.
* Datterselskapet Hurtigruten Svalbard er øygruppens største og eldste landbaserte reiselivsbedrift. I tillegg til restauranter og hoteller, tilbyr Hurtigruten Svalbard et bredt utvalg av opplevelser i den arktiske villmarken.