Hund som mat er en meget gammel kulinarisk tradisjon i sørøstasiatiske land som Kina, Korea og Vietnam. I det 4. århundre før Kristus ble hundekjøtt anbefalt av filosofen Mengzi.

HUNDEKJØTT: Fortsatt er dette å finne til salgs på markeder på landsbygda i Vietnam. (Foto: Bjørn Moholdt)

Nå har Sør-Koreas president Moon Jae-in har foreslått å forby å spise hund i landet, melder BBC.

Ifølge kanalen har de fleste koreanere aldri spist hundekjøtt, og etterspørselen har sunket de senere årene. Blant annet fordi flere begynte å ha hunder som kjæledyr.

Også i Kina har hold av hunder som kjæledyr også bredt seg, men særlig i mer grisgrendte området er praksisen med å spise dem relativt utbredt. Det anslås at det bare i Sør-Korea slaktes omlag en million hunder slaktes for mat hvert år. 

Det er ikke lenge siden undertegnede var på den vietnamesiske øya Con Dao helt sør i landet,  der nettopp hund var blant kjøttvarene som ble tilbudt.

– Dette nye forslaget har noe å gjøre med generasjonsskiftet i landet, sier professor i koreanske studier ved UiO, Vladimir Tikhonov til NRK, som først omtalte saken i Norge.

Blant tidligere generasjoner ble hundekjøtt sett på som billig og enkel kilde til proteiner, ifølge professoren.

84 prosent av innbyggerne i Sør-Korea hadde aldri spist hundekjøtt eller ønsket å spise det igjen, viste en undersøkelse i 2020. I tillegg svarte 59 prosent at de støttet et forbud mot å spise hunder, skriver BBC. ©