Italia er et av de hardest Corona-rammede i Europa. Selv om landet åpnet grensen for besøk fra 3. juni er arbeides det kontinuerlig med å begrense smitteomfanget. Ett av tiltakene som nå implementeres knytter seg til håndbagasje.

Under setet

Teorien er at mindre håndbagasje, som kan plasseres under setet foran, vil hindre opphopning av passasjerer i midtgangen på flyet og dermed mindre smitterisiko.

Forbudet mot større kofferter i bagasjehylla (hengeskapet) inne i flyet gjelder alle fly som kommer til eller reiser fra italienske flyplasser. Den nye regelen erstatter den som tidligere i likhet med her på berget blokkerte midtsetet på Alitalias fly.

De nye håndbagasje-reglene vil ifølge myndighetene ikke medføre økte avgifter.

På Alitalias hjemmesider står det blant annet at «passasjerer vil kun få med seg bagasje som kan plasseres under setet foran, som for eksempel håndvesker, små ryggsekker og laptop-vesker som ikke overstiger 36x45x20 cm. For de med større håndbagasje ber vi passasjerene om å levere håndbagasjen ved innsjekkingen, for der å bli innsjekket gratis».

UNDER SETET: Dette er ok, ifølge Alitalia.

Kun én

Andre europeiske flyselskaper med flyvninger til Italia har også oppdatert retningslinjene sine de siste dagene, blant annet British Airways. Hos dem må du i tillegg til å fylle ut et helseskjema også sjekke inn all stor håndbagasje, inkludert håndbagasjen. Bruk av bagasjehylla blir ikke tillatt. Får ikke håndbagasjen plass under setet foran deg må det sjekkes inn.

– Det blir ingen ekstra kostnader for dette, så lenge det ikke overskrider standarden for håndbagasje, skriver British Airways på sine nettsider.

Nå gjenstår det å se om andre land går såpass drastisk til verks som Italia. Norwegian anmoder sine reisende til å unngå bruke av bagasjehylla, men tillater fortsatt den samme mengden handbagasje som tidligere.

SAS begrenser på sin side antallet kolli til én. Det vil si at de fortsatt tillater bruk av bagasjehylla, men anmoder om at all håndbagasje man tar ombord får plass under setet foran passasjeren. ©