Det kan selvsagt diskuteres i hvilken grad den noe mørkere delen av Amsterdam er kultur. Myndighetenes begrunnelse er uansett å oppmuntre til en annen type besøkende.

Bordellene og de kjente «vindus-utstillingene» i de trange smugene nær havna blir nå stengt, og sexarbeiderne flyttet til et annet sted i Amsterdam.

Bydelen De Wallen er kjent for sine hundrevis av prostituerte som annonserer sine tjenester bak store glassvinduer, bakgrunnsbelyst med røde lys  – derav områdets navn. Dette er også en av de eldste delene av byen og hjemmet til mange andre spesielle attraksjoner, som sexbutikker, sexteatre, «peep-show», et sexmuseum samt et cannabismuseum.

– Dette handler om en re-start av Amsterdam som turistby, sier arbeiderparti-politikeren Dennis Boutkan om det kontroversielle tiltaket.

– Turister er velkomne til å nyte byens skjønnhet og frihet, men ikke for enhver pris, ifølge Boutkan.

Byens ordfører Femke Halsema sier tiltaket skal bidra til å stoppe «spredningen av menneskehandel ved å tilby et trygt miljø der sexarbeidere kan drive sin virksomhet».

Les mer om Amsterdam HER!

Det ligger også et forslag på bordet om at bare nederlendere får benytte seg av de 166 kaffebarene som selger marijuana, i et forsøk på å begrense «narkotikaturisme». Halsema sier at byen med dette fortsatt vil kunne være en «åpen, gjestfri og tolerant» by, samtidig som det blir vanskeligere for kriminelle å operere i byen. Det vil også «redusere lavbudsjett-turismen».

Tiltaket om å begrense besøket til kaffebarene sliter med å få støtte. De motstridende politiske partiene – det liberale partiet D66, De Grønne, Arbeiderpartiet og det sosialistiske partiet – hevder at flyttingen av Red Light District, samt å forby turister fra kaffebarer, vil resultere i en vekst i «usunn narkotikabruk blant besøkende samt handelen unge mennesker».

Lobbygruppen Red Light United argumenterer med at turister nå ikke vet hvor de skal finne sexarbeiderne.

I følge Daily Telegraph ble Amsterdam besøkt av 19 millioner mennesker i 2018, i en by med 850 000 innbyggere. ©