Flyselskapene blør. Pandemien har sendt de fleste av dem ned i dyp gjeld. Bare i 2020 var de samlede tapene på rundt astronomiske 1180 milliarder kroner.

Les mer om det HER!

På den bakgrunn regnet mange av ekspertene at det ville blir dyrere å ta til vingene når Corona-pandemien var over. Nå er vi ikke helt der ennå, som kan forklare at billettprisene har gått motsatt vei. I enkelte tilfeller selges det billetter ned mot 50 kroner.

Nå kan du for eksempel fly fra Gardermoen til Polen for en femtilapp, fra Sandefjord til Riga for 79 kroner eller til storbyen London for litt over 100 kroner, ifølge nettstedet Flysmart 24.

Samtidig som de er i en økonomisk skvis er flyselskapene avhengig av å komme igang igjen, og deres viktigste verktøy for å stimulere reisevirksomheten er pris. Det forklarer trolig hvorfor prisene ikke ser ut til å stige, men i stedet gå motsatt vei. Inntil videre.

At det både hos innenriks- og utenlandsreiser er lavere priser å oppdrive enn før pandemien skyldes blant annet økt konkurranse fra det norske flyselskapet Flyr. Denne konkurransen har bidratt til å presse prisene til bunns,

Dermed koster det ikke mer enn litt over 360 kroner å komme seg på strandferie til Spania i vinter, om prisene forblir lave. Og mye tyder på det – på kort sikt.

For samtidig må flyselskapene ta igjen det tapte, selv om et selskap som Norwegian har klart å slette enormt mye gjeld. Ifølge beregninger gjort av den internasjonale luftfartsorganisasjonen IATA skal Corona-hjelpen til flyselskapene på mer enn 940 milliarder kroner betales tilbake på et eller annet tidspunkt.

Det vil kunne bidra til at når røyken endelig har lagt seg etter pandemien vil flere av flyselskapene ikke lenger være blant oss. ©