Den svensk-utviklede applikasjonen Flightradar24 er med andre ord blitt til en solid profittmaskin.
Hoppy ble lønnsom
Appen, som lar folk på bakken holde styr på fly i luften, startet som et hobbyprosjekt. Nå tjener selskapet hundrevis av millioner, melder nettstedet Breakit.
Gjennom et nettverk av 50 000 radiomottakere gir Flightradar24 sanntidsinformasjon om hvor alle verdens fly finner seg rundt. Flightradar får inntekter fra salg av digitale abonnementer og digitale tjenester til gigantene i flyindustrien.
– Det var aldri ment å være lønnsomt, men det var en hobby og en måte å drive trafikk til prissammenligningssiden på, sa Mikael Robertsson til Breakit 2021.
I 16 år
I det siste regnskapet har Flightradar24 AB en omsetning på vel 410 millioner kroner, som er en økning fra 350 millioner kroner. Driftsresultatet det siste året, 2023/2024, ble 270 millioner kroner. Dette er en økning fra 230 millioner kroner året før.
Ledelsen ser optimistisk på fremtiden, og i årsrapporten heter det at «utviklingen i kommende regnskapsår vil være lik utviklingen i regnskapsåret i denne årsrapporten.»
Flightradar24 ble grunnlagt av to svenske luftfartsentusiaster i 2006 som Flygbilligt.com, som etter hvert ble hetende Flygradar.nu for Nord- og Sentral-Europa. Tjenesten ble åpnet i 2009, slik at alle med en passende ADS-B-mottaker kan bidra med data.
Flere hendelser
Tjenesten ble verdenskjent i 2010, da internasjonale medier stolte på den for å beskrive alle flyene som måtte snu over Nord-Atlanteren og Europa, forårsaket av vulkanutbruddene i Eyjafjallajökull på Island.
Samme året ble Flightradar24 lansert som mobilapp.
I 2014 ble den brukt av flere store nyhetskanaler etter flere høyprofilerte flystyrt, som da Malaysia Airlines Flight 370 forsvant og Malaysia Airlines Flight 17 ble skutt ned over Ukraina.
I desember samme år ble Indonesia AirAsia Flight 8501 savnet. I den perioden rapporterte Flightradar24 at nettrafikken økte til rundt 50 ganger normalen. ©