Floridas delstatens guvernør Ron DeSantis som kunngjorde søksmålet. Han mener landets smittevern-myndighet CDCs «no sail»-forordning som ble lansert før jul i fjor er utdatert.

Ifølge guvernøren taper delstaten titalls milliarder av kroner som følge av den omfattende nedstengningen av USAs cruise-industri, som sysselsetter tusenvis av Floridas innbyggere.

– Vi tror ikke den føderale regjeringen har juridisk rett til å stenge ned en hel næring i over et år basert på det vi anser som svært få bevis og lite data, sa den republikanske guvernøren på en pressekonferanse i Port of Miami nylig.

CDC (Centers for Disease Control and Prevention) utstedte i forrige nye retningslinjer for cruiserederiene, blant annet om hvordan de skal agere i tilfelle det oppstår Corona-smitte ombord.

Samtidig holder de på de strenge oppstarts-kravene, som i praksis gir alle skip som seiler ut fra USA landligge.

CDC stengte ned all cruise-virksomhet i mars i fjor da det oppsto coronavirusutbrudd på skip over hele verden. Flere skip ble avvist å legge til kai, som blant annet førte til at passasjerer og besetnings-medlemmer måtte «seile sin egen sjø».

Florida er USAs cruisehovedstad. Her ligger tre av verdens travleste cruisehavner – Miami, Port Canaveral nær Kennedy Space Center og Port Everglades i nærheten av Fort Lauderdale. Industrien genererer store beløp i delstatens økonomi, ettersom millioner av mennesker normalt reiser kommer hit for å reise ut på cruise.

DeSantis mener forbudet påvirker Florida uforholdsmessig hardt og viser til at cruise er gjenopptatt flere steder, blant annet i Asia og Europa. Seilings-forbudet tvinger amerikanere til å fly til andre havner, som blant annet til nærliggende i Bahamas – og eventuelt Europa. 

Ifølge cruiseselskapene har det ikke vært noen nye utbrudd knyttet til skipene deres.

– Folk kommer til å cruise på en eller annen måte. Spørsmålet er om vi skal gjøre det ut av Florida, som er størst på dette i hele verden, eller ut av Bahamas eller andre steder, konkluderer DeSantis. ©