Fordi mange har tatt ferien sin her på berget denne sommeren har også flere fått øynene opp for  norgesferie. I NRKs undersøkelse utført av Opinion sier 46 prosent at de er enige i påstanden «jeg vil bruke Norge mer som ferieland etter koronakrisen». 34 prosent svarte «hverken eller», mens 17 prosent var uenige.

Hjemmeferie in

Undersøkelsen er gjennomført i et representativt utvalg på 1016 personer. Samtidig er 36 prosent enige i at de vil reise mindre med fly enn før. 33 prosent svarer «hverken eller», mens 27 prosent er uenige.

– Tallene tyder på at stadig flere får øynene opp for alt man kan oppleve i eget land, sier Astrid Bergmål, leder for Virke Reiseliv.

«– Vi må jobbe for å spre sesongen slik at det blir økonomisk bærekraftig å drive med reiseliv hele året, også i distriktene.»

Et tydelig trekk der nordmenn skiller seg fra utlendingene er at mange tar spontane bilturer dit finværet er. I år har det vært spesielt fullt på campingplasser og i hytter. Naturopplevelser er mer populært enn storbyene.

For i Oslo har det vært glissent i sommer. Før sommerferien svarte kun én av ti at de planla hotellovernatting i en by, viser da også en undersøkelse fra Kantar for NHO Reiseliv.

Samtidig er det ikke tomt på norske hoteller. Nordmenn utgjør 70 prosent av alle hotellovernattinger i landet, allerede før coronaen.

– Hjemmeferie er en trend som brer om seg, sier kommunikasjonsdirektør i NHO Reiseliv, Merethe Habberstad.

Staycation som det også kalles skyldes ikke bare Corona, mener Habberstad.

– Folk ønsker seg en mer bærekraftig ferie som tar hensyn til klima og miljø, sier hun til NRK.

Hun mener mange reiselivs-operatører kan bli flinkere til å markedsføre opplevelser og steder mot lokalbefolkningen, og at bærekraft bør ligge til grunn for alt vi gjør.

– Vi må jobbe for å spre sesongen slik at det blir økonomisk bærekraftig å drive med reiseliv hele året, også i distriktene. I tillegg blir kvalitet stadig viktigere, sier Bergmål i Virke.

Populær fjelltopp

Samtidig er det godt med plass. For selv om mange nordmenn sier de også etter Corona kommer til å feriere i Norge er det et godt stykke igjen før de kan kompensere for mangelen på besøk utenfra.

For tross stor pågang er den nedgang på flere av de populære destinasjonene. Av smittehensyn har for eksempel de største fornøyelsesparkene redusert besøket til dels betydelig. På Tusenfryd har for eksempel besøkstallet så langt i år vært halvparten av fjoråret.

Det samme gjelder Hunderfossen familiepark, selv om parken de siste ukene har vært utsolgt en uke i forkant.

Også i Dyreparken i Kristiansand har det vært en nedgang på ti prosent fra i januar frem til nå, sammenlignet med samme periode i fjor.

I en Ipsos-undersøkelse i vår svarte 130 000 nordmenn at de ville til Trolltunga i sommer. Det skjedde ikke. Per 16. juli hadde 10 300 personer tatt turen, mot 33 000 på samme tid i fjor.

Daglig leder Åse Marie Evjen i Trolltunga AS tror en del ble skremt av at så mange sa de skulle komme. I tillegg var det snø til ut i juni. De siste ukene har besøkstallene tatt seg opp, men Evjen kan berolige dem som frykter køgåing i fjellet.

– Det er god plass og mindre folk enn det pleier, sier hun.

På Gaustatoppen har det gått bedre. Det populære vandremålet er et av få steder med flere besøkende i år. 16. juli gikk mellom 3500 til 4000 personer opp fjelltoppen ved Rjukan. Det er nær dobbelt så mange som en normal toppdag i juli, hvor mot 2000-2500 vanligvis tar turen. ©