Selv om det er økning på rundt seks prosent sammenlignet med 2022 er det fortsatt et stykke igjen til toppårene for vel ti år siden.
Oppgang
I rekordåret 2013 dro nærmere 400 000 nordmenn på pakketur til Tyrkia. Deretter falt besøkstallet dramatisk, til rundt 40 000 i 2017. Da hadde for eksempel en turoperatør som Apollo ikke lenger reiser til landet.
Bakgrunnen for nedgangen den gang var i hovedsak politiske uroligheter i Tyrkia og landene rundt. Særlig krigen i Syria spilte en viktig rolle i dette bildet. Kuppforsøk i 2016 og selvmordsbomber i Istanbul og på landets hovedflyplass var ikke minst medvirkende årsaker.
Likevel – i 2019 var vel 208 000 nordmenn på ferie i Tyrkia, men året etter – i 2020 – satte pandemien en effektiv bråstopp for turer den veien.
Nå er imidlertid tallene på vei opp igjen. I tillegg til sol- og strandferie er Tyrkia også et fint reisemål for dem som er interessert i kultur, kunst, gastronomi, sykling eller kulturhistorie.
Aktiv jobbing
Landet jobber nå hardt for å gjenvinne tapt terreng. For landets økonomi, som sliter med høy inflasjon, er veksten i inntekten i turismen oppløftende. Fra 2022 til 2023 økte den med 17 prosent – til nærmere 500 milliarder kroner. Det høyeste beløpet noensinne, ifølge turistmyndighetene.
Tyrkia arbeider nå med å styrke reiselivet ytterligere. Det var for eksempel det første landet i verden som i 2022 inngikk samarbeid med «Global Sustainable Tourism Council» (GSTC).
LES MER: Stopp tiden i Tyrkias skjærgård!
Dette resulterte i prosjektet Türkiye Sustainable Tourism Program, som løfter frem bærekraftige reiselivsbedrifter og bidrar til det myndighetene kaller «større troverdighet blant besøkende».
– Landet kobber aktivt for å få en mer robust og inkluderende reiselivssektor, med fokus på tilgjengelighet og bærekraft, skriver de videre i en pressemelding. ©