Nyheten blir tatt godt imot i Italia der en hetebølge sør i landet har gitt temperaturer på opp mot 40 grader flere steder.

Ber om forsiktighet

Italia har blitt sett på som symbolet på coronakrisen i Europa etter at landet tidlig ble svært hardt rammet, men smittetallene har gått riktig vei den siste tiden.

En tredel av landets befolkningen over 12 år har blitt vaksinert så langt, ifølge regjeringen.

På tross av framskrittene ba helseminister Roberto Speranza italienere om å være på vakt.

– Resultatet er motiverende, men det er fortsatt behov for forsiktighet og klokskap, særlig på grunn av nye varianter, sa han etter å ha undertegnet bestemmelsen som regnet alle regionene som hvite.

Nå er også turister fra EU, Storbritannia, USA, Canada og Japan tilbake i Italia. Regjeringen har fjernet karantenekrav for vaksinerte innreisende eller personer med negativ test.

Innført lettelser

Etter en periode med full eller delvis nedstenging som begynte i november, ble det innført flere lettelser i mai. På det tidspunktet ble hele landet betegnet som en gul sone, som i landets system åpner for lettelser, men beholder blant annet portforbud på natten.

Mens regjeringen fjernet smitteverntiltak gjennom juni, var det den lille regionen Aostadalen i nordvest som fortsatt hadde tiltakene på plass.

Over 127 000 personer har mistet livet i Italia siden pandemiens start, og over fire millioner har blitt smittet. ©