En domstol i Florida har nå dømt fire amerikanske og internasjonale cruiserederier til å betale 109 millioner dollar hver, godt over én milliard kroner, for å ha lagt til kai i havnen i den cubanske hovedstaden Havanna.

Ikke brukt, før nå

Årsaken til det? Helms-Burton-loven, som tillater amerikanske borgere hvis eiendeler ble ekspropriert av Cuba å saksøke den som har økonomisk nytte av å bruke dem.

Les mer om Cuba og Havana HER!

Havnen var nemlig tidligere eid av et amerikansk selskap, men ble nasjonalisert i 1960 i kjølvannet av den cubanske revolusjonen. Noen år senere ble den nevnte loven vedtatt.

Loven var ment å forhindre utenlandske investorer i å gjøre forretninger med Cuba, men dette er første gang den har blitt brukt.

«Rimelig» avgjørelse 

USAs handelsembargo virket avskrekkende, men da tidligere president Barack Obama lettet på sanksjonene, satte cruiseskipene kursen mot Havana. Det skulle de ikke ha gjort, uten å sjekke formalitetene først. For retten som nå har dømt de fire rederiene mener havneavgiftene de betalte burde gått til den opprinnelige eieren.

«Basert på lovens primært avskrekkende formål og de aktuelle lovbruddene, er den tilmålte erstatningen helt klart rimelig», skriver retten i sin avgjørelse. ©